ADD symptomen

5 ADD symptomen

Veel mensen weten niet dat ze ADD hebben omdat ze de ADD symptomen niet herkennen of nog niet afweten van het bestaan van ADD. Wanneer je niet weet wat er aan de hand is kan je ook geen oplossingen zoeken. Het is daarom ontzettend belangrijk om inzicht te krijgen in wat ADD is en wat de kenmerken zijn. En het kan zijn dat je dan twijfelt over wel of geen diagnose te (laten) stellen. Om je op weg te helpen hebben we vijf ADD symptomen op een rijtje gezet voor je.

1. Je bent gevoelig, betrokken en emotioneel

Mensen met ADD zijn vaak gevoelig en betrokken maar hebben moeite met het tonen van hun gevoelens. Je bent dromerig vanwege een constante gedachten stroom. Hierdoor is concentreren lastig en kom je vaak ongeïnteresseerd of afwezig over. Het tegenovergestelde kan gebeuren wanneer mensen met ADD een passie hebben voor iets. In dat geval kan de dromerigheid omslaan in een hyperfocus die kort of lang kan duren. Het positieve daarvan is dat je helemaal opgaat in iets dat je leuk vindt en dat je dan juist wel heel geconcentreerd bezig kunt zijn met één taak. Je kan dan bergen verzetten. De kunst is om dan ook de andere belangrijke zaken in het leven in het oog te houden…..en dat is vaak lastig.

Vanwege je gevoeligheid kan het zijn dat je meer last hebt van stemmingswisselingen en dat je het gevoel hebt dat je door onverwachte situaties of schokkende gebeurtenissen overspoelt wordt en niet meer boven komt. Wanneer dat gebeurt trek je je graag terug en heb je tijd voor jezelf nodig, ondanks dat je wel sociaal en empathisch bent. Geef hier aan toe en zorg dat je weer kunt opladen op een rustige plek.

5 ADD symptomen

Neem contact op
Of bel met Margo: 06 – 57 655 839

concentratiestoornis

2. Je hebt vaak moeite om je te concentreren

Een bekend ADD symptoom is het concentratieprobleem. Doordat het druk is in je hoofd kan jij je moeilijk concentreren op een taak. Geluiden en bewegingen om je heen zorgen ervoor dat je snel afgeleid bent hierdoor ben je langer bezig dan een ander om een taak af te maken. Het kost je ook meer energie en foutjes sluipen er eerder in.

3. Schuif je vaak dingen voor je uit? Uitstelgedrag is ook een ADD symptoom

Herken je jezelf in het uitstellen van activiteiten? Met ADD heb je een extra stimulans nodig om in beweging te komen, de stress moet oplopen voordat jij in actie komt. Vaak gebeurt er al wel van alles in je hoofd maar is er een drempel om te beginnen. Als er teveel onopgeloste zaken zijn kan dit leiden tot een voortdurend gevoel van stress, je moet immers nog van alles. Misschien overzie je de taak niet, denk je dat het lastig is of weet je geen structuur aan te brengen. Deadlines en social controle (de stok achter de deur) kunnen jou hierbij helpen. Vaak werkt het goed voor mensen met ADD om projectmatig te werken.

uitstelgedrag symptoom add
perfectionistisch symptoom

4. Je bent perfectionistisch en creatief

Zoals je hierboven leest, zijn uitstelgedrag en vergeetachtigheid ADD symptomen of kenmerken waar vaak een wat negatieve ondertoon aan hangt. Maar er zijn ook ADD symptomen die je als positief kunt ervaren, zoals gezond perfectionisme en creativiteit.

Wanneer jij een passie hebt voor iets of wanneer je op een taak wordt gezet waar jij je 100% voor inzet, dan zorg je dat deze taak tot een succes wordt afgerond. Daarnaast komt het vaak voor dat je een op een creative manier kunt werken en denken, out of the box en oplossingsgericht. 

5. Heb je last van slaapproblemen?

De laatste van de ADD symptomen die hier wordt besproken is het slaapprobleem. Alhoewel uit onderzoek blijkt dat dit vooral bij ADHD aanwezig is kan het zijn dat jij daar ook last van hebt. Mensen met ADD hebben vaak een verstoord dag- en nachtritme. Zij kunnen gerust tot ver in de nacht nog televisie kijken, schoonmaken of werken. In de ochtend slapen zij dan langer door. Heb je hier last van, dan ben je overdag vermoeid en dat versterkt de concentratieproblemen. Merk je dat jij dit hebt? Probeer op een vast tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Zo creëer je een gelijkmatig ritme en creëer je meer rust je in hoofd.

Wil je weten welke ADD symptomen of kenmerken er nog meer zijn of wil je meer informatie over ADD in het algemeen? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek met mij.

workshop
Kom naar de training

Ook zonder diagnose!

Bekijk de video over Margo

ADD

Margo Matse

ADD Coaching is de coachingspraktijk van mij, Margo Matse, sinds 2010 ADD coach voor volwassenen. Voor zowel vrouwen als mannen.

Stap je bij mij in een coachingstraject? Dan gaan we aan de slag met jouw talenten en krijg je meer inzicht in hoe jij het beste uit jezelf kunt halen.

Het team

ADD Volwassenen

Verhalen van anderen

ADD brengt stemmingswisselingen, vergeetachtigheid en slaapproblemen met zich mee, maar ook creativiteit, inlevingsvermogen en ruimtelijk inzicht. Hoe pakken anderen volwassenen die uitdaging op? Je bent zeker niet de enige die hier mee worstelt. Lees hier verhalen over hoe anderen met ADD symptomen omgaan.

Verhalen