Wat valt wel en wat valt niet onder ADD?
Er is vaak onduidelijkheid over wat er nu allemaal onder het kopje ADD valt. De duidelijkste twee eigenschappen waarvan iedereen met ADD last heeft, zijn in elk geval uitstelgedrag en concentratieproblemen. Hoort dat ook bij ADD? Jazeker!
Dus als je daar geen last van hebt, moet je een ander clubje zoeken. 😉
Wat is ADD? Wat hoort er wel bij en wat niet? Het onderwerp komt bij de start van de training Effectief leven met ADD direct ter sprake. De deelnemers hebben opgeschreven wat voor hun de plus- en minpunten van ADD zijn en gaan hierover in gesprek. Dat levert herkenning maar ook verrassende momenten op. Eyeopeners.
Kan je alles op ADD gooien?
Maar hoe zit het dan? Zijn personen met ADD introvert of extravert? Hebben ze woordvindingsproblemen? Zijn ze overgevoelig? En als je nu niet creatief bent, heb je dan een dubbele handicap?
Nadat ik een keer het woord woordvindingprobleem op een flip-over had geschreven, riep iemand: ’Je kunt toch niet alles op ADD gooien?’
Nee, dat klopt! En eigenlijk maakt het ook niet uit of het er wel of niet bij ‘hoort.’ Jij hebt er last van of niet. Jij struggelt met een eigenschap of je hebt misschien al je eigen goed werkende strategie ontwikkeld.
Voor de een is het een feest van herkenning als er iets wordt genoemd wat op het internet niet in de rijtjes ADD-eigenschappen staat. ‘Ooh, hoort dat ook bij ADD? Ik ben dus niet de enige die daar last van heeft?!’ Voor de ander is het onbekend terrein of geen issue.
Motorische onrust of motorische onhandigheid – hoort dat ook bij ADD?
Motorische onrust, of motorische onhandigheid, staat ook vaak vermeld bij ADD-eigenschappen. Ik herken me daar niet in. Mevrouw H. op de Tak heeft een keer geschreven over haar beroerde richtingsgevoel – daar herken ik me dan wel weer in.
Stel je voor dat je een buisje bloed kon afgeven, waarmee de diagnose zou kunnen worden gesteld.
- 10 procent motorische onrust
- 15 procent hooggevoeligheid
- 12 procent allergisch voor pruimen
- 18 procent gedachten die door elkaar hoppen
- 20 procent uitstelgedrag
- 25 procent concentratiegebrek
En dat de arts dan zegt: ‘Hier heeft u een doosje met pillen dat voor de komende veertig jaar alle problemen oplost. Mocht u nog behoefte hebben aan een gesprek, dan kunt u dit via de website aangeven.’
Zo werkt het dus niet.
Belangrijker dan weten wat er wél of niet bij ADD hoort, is uitdokteren wat jóuw gebruiksaanwijzing is en wat goed werkt voor jóu. Mocht je daar zelf niet uitkomen, kom dan gezellig naar de volgende tweedaagse training: Effectief leven met ADD. Wie weet vinden we dan nog een ADD-eigenschap die nog niet bekend is!