Skip to main content

Ongeveer 4 procent van de volwassenen in Nederland heeft de diagnose ADD of ADHD. Tien jaar geleden werd ADD vooral als een ‘meisjesding’ gezien. Intussen hebben onderzoek en screening inmiddels duidelijk gemaakt dat ADD bij volwassenen zowel bij vrouwen als mannen voorkomt.

Steeds vaker zijn de symptomen van ADD bij een kind voor een ouder ook aanleiding om voor zichzelf aan de bel te trekken. Er is namelijk een erfelijkheid als het gaat om ADD.

ADD symptomen bij vrouwen

Wat triggert ADD bij vrouwen? Bij vrouwen spelen meer en andere factoren die van invloed zijn dan ADD bij mannen.

Vaak al vanuit hun kindertijd zijn vrouwen gewend zich aan te passen en sociaal wenselijk te gedragen. Ze voelen zich anders, maar blijven hun best doen erbij te horen. Dat kost veel energie en op termijn kan dit het zelfvertrouwen ondermijnen.

De copingstrategie kan later leiden tot verwarring. Wat wil ik eigenlijk zelf, wie ben ik zonder voortdurend rekening te houden met mijn omgeving? Vrouwen moeten vaak op latere leeftijd steeds meer balletjes hooghouden. Partner, kinderen, werk, huishouden, sociale interacties…

Later kan daar ook nog mantelzorg bij komen. De thema’s waar je aandacht bij moet houden, stapelen zich op. Het leven wordt steeds complexer. Lastig, zeker wanneer je ADD hebt.

Te hoge eisen stellen

In mijn praktijk ontmoet ik vaak bevlogen en creatieve vrouwen met mooie kwaliteiten. Maar ze hebben het gevoel nergens echt voor te kunnen gaan. Ze stellen zichzelf te hoge doelen en willen daarbij ook oog houden voor hun omgeving. Veel energie gaat zitten in organiseren, uiteindelijk een vervelende taak.

ADD klachten worden niet altijd als dusdanig herkent

Hoeveel er in iemands hoofd omgaat kun je niet zien. Hyperactiviteit is een kwestie die vooral van binnen speelt.

Vaak kun je moeite met aandacht en concentratie verbergen door je intelligentie, creativiteit en doorzettingsvermogen in te zetten. Maar dan kun je last krijgen van de gevolgen van die strategie, zoals vermoeidheid en stress.

De geboorte van een kind, een wisseling van baan of een onverwachte gebeurtenis kan dan de opmaat vormen voor de ontwikkeling van een depressie, angststoornis, verslaving, slaapstoornis of burn-out.

Als vrouwen zich met ADD symptomen bij hun huisarts melden, wordt de onderliggende oorzaak vaak moeilijk opgemerkt. ADD bij vrouwen wordt hierdoor veelal niet direct herkend.

Vrouwen ADD: verwarrend

Bij zowel mannen als vrouwen met ADD is er in de hersenen onder meer een tekort aan dopamine. Informatie filteren en jezelf aanzetten tot actie wordt daardoor moeilijker.

Door een constant aanwezige gedachtestroom komen mensen met ADD dromerig over en kunnen ze zich moeilijker concentreren op het moment. Tijdens een hyperfocus, waarbij een verhoogde toestroom aan dopamine vrijkomt, kunnen ze wel geconcentreerd zijn.

Dat wekt soms verwarring. Kun je je niet concentreren of wil je gewoon niet aan de slag gaan? De indruk kan – onterecht – ontstaan dat je lui bent of bepaalde taken niet wilt uitvoeren.

Herken jij jezelf in dit vrouwen ADD verhaal? Op verschillende manieren bied ik begeleiding voor mensen die worstelen met ADD. Bekijk mijn aanbod om te zien wat het beste bij je past: aanbod ADD Coaching. Meerdere dames hebben hier reeds profijt van ondervonden. ADD bij vrouwen hoeft namelijk niet nadelig te zijn!