Skip to main content

Een vraag die regelmatig voorbij komt: heb jij nog boekentips?

Nou, die heb ik wel! Ik beschrijf ze hier onder. Veel plezier!

ADD is een aangeboren en voor 70% erfelijke afwijking in de hersenen. ADD staat voor Attention Deficit Disorder. In de volksmond ‘het overwegend onoplettend type.’ Wil je meer weten over wat ADD inhoudt, voor jezelf of voor je kind, dan is het soms zoeken tussen de ADHD boeken die er in overvloed zijn. De overeenkomsten met ADHD zijn: concentratieproblemen, snel afgeleid zijn, aandachtsproblemen. ADD’ers hebben in mindere mate het hyperactieve of impulsieve in zich. Geen één ADD-er is hetzelfde en soms kan je twijfelen of iets nou wel of niet bij ADD ‘hoort.’ Je krijgt meer inzicht in de ontwikkelingsstoornis door er meer over te lezen. Speciaal voor jou hier een aantal boeken op een rijtje.

1. Leven met ADD

Sterre Hunvie

Sterre Hunvie heeft een partner en zoon met ADD. Zij vertelt in dit boek hoe zij haar weg vindt om hiermee om te gaan.In haar zoektocht naar informatie, antwoorden en oplossingen is dit boek ontstaan. Zij laat zien hoe je kan omgaan met de chaos, de concentratieproblemen en de ‘moodswings van de ander. Het boek is erg toegankelijk met voorbeelden uit het dagelijks leven.

Info & bestellen
Leven met ADD

2. Hulpgids ADHD

Edward Hallowell en John Ratey

Deze hulpgids is inmiddels een ‘gouwe ouwe’ en voor mij het eerste boek waar ik echt iets aan had. Duidelijk en met humor geschreven door twee deskundigen. Voor zowel ADD als ADHD staat in dit boek veel nuttige informatie. Het is niet een klaagzang, maar gaat ook over sterke kanten benutten voor een succesvol leven. Edward schrijft over waargebeurde situaties zodat je meer voorbeelden krijgt over hoe je in diverse levensfasen jouw unieke eigenschappen in kan zetten als kracht. Een bijzonder informatief boek met veel tips en oefeningen die zowel jongeren als volwassenen kunnen helpen.

Info & bestellen
Hulpgids ADHD

3. Opvoedwijzer ADD & ADHD

Edward Hallowell en Peter Jensen

De Opvoedwijzer is net als ‘De hulpgids ADHD’ geschreven door Edward Hallowell, kinderpsychiater met specialisatie ADHD. Ik hou van zijn positieve insteek en humor. In dit boek staat een leuk overzichtje met de negatieve aspecten ‘omgedacht’ in positieve aspecten. Een boek dat een hart onder de riem steekt tijdens de frustraties van opvoeden.

Info & bestellen
Opvoedwijzer ADD en ADHD

4. Wonderlijke Wazigheid

Tirtsa Ehrlich

Een heerlijk boekje waar je snel doorheen leest. Zowel voor ouders als tieners heel toegankelijk. Tirtsa Ehrlich verstaat de kunst om op een heldere manier de verschillen en overeenkomsten van ADD en ADHD te verwoorden. Er staan veel tips in voor tieners en jongvolwassenen. Ook voor leerkrachten in het voortgezet onderwijs een handig naslagwerk.

Info & bestellen
Wonderlijke wazigheid

5. ADDaisy & ADDavid

Tirtsa Ehrlich

Deze twee boekjes heb ik zelf gebruikt tijdens het begeleiden van kinderen in het basisonderwijs. Het is leuk en makkelijk te begrijpen. De boekjes zijn ook handig om in de klas en thuis te gebruiken om andere kinderen te informeren en meer begrip te krijgen voor wat ADD dan is. Er staan handige tips in, leuke illustraties en een CD. Voor allebei de boekjes is apart een therapeuten handleiding.

Info & bestellen ADDaisyInfo & bestellen ADDavid
ADDaisy en ADDavid

6. Het ADD-syndroom

Thomas E. Brown

Dit boek heb ik recent aangeschaft omdat een deelnemer van de training Effectief leven met ADD erg enthousiast was. Ik ben er dapper aan begonnen en moet zeggen dat het inhoudelijk goed in elkaar steekt. Vooral voor behandelaren en personen die veel interesse hebben in de medische kant is dit boek geschikt. Zelf haakte ik na ruim de helft gelezen te hebben af vanwege de theoretische insteek. Maar wellicht lukt het jou wel om dit boek helemaal te lezen. 😉

Info & bestellen
Het ADD-syndroom

7. Meisjes met ADHD

Kathleen Nadeau

Inmiddels ben ik 50 maar wat fijn dat er zo goed wordt beschreven waar vooral meisjes mee te dealen hebben. Omdat zij de problemen meer internaliseren dan uiten zijn de psychische gevolgen vaak veel groter dan bij jongens. Aan de ene kant confronterend om te lezen maar met een vragenlijst, veel goede tips en informatie. Dit boek zet aan tot gesprek en doorvragen, waardoor hopelijk meer naar buiten komt en er betere hulp en begeleiding in werking wordt gezet. Vooral voor moeders met dochters met ADD een aanrader!

Info & bestellen
Meisjes met ADHD

Bron: https://www.zobegaafd.nl/boeken-over-add/

Meer weten over ADD of over mijn werkwijze? Neem dan contact met mij op!