Skip to main content

Leven met ADD

Artikelen over ADD zijn vaak negatief gestemd. De negatieve kant van ADD is vaak aanleiding tot actie.

‘Waar komt die chaos in mijn hoofd vandaan?’

Weinig mensen ontdekken dat zij ADD hebben door te Googelen op ‘Help, ik ben creatief!’. Vaak hebben negatieve eigenschappen de bovenhand.

ADD omdenken

Maar het is zonde als dat je denkraam is en blijft. Te midden van de chaos, ben jij een bron van creativiteit, empathie en gedrevenheid!

Jouw handleiding werkt anders dan die van jouw omgeving. Maar met de juiste hulpmiddelen kom jij heel ver. Daarom is het goed om je mindset onder de loep te nemen. Hoe kijk jij tegen het leven met ADD aan?

Zie je alleen de keerzijde van de medaille, of zie je ook positieve eigenschappen? Want weet je? Dat zijn er best veel. Misschien merk jij het ook wel in je leven met ADD.

In mijn praktijk leg ik vaak het belang uit van erkenning dat je brein anders werkt. En dat je daar je voordeel mee kunt doen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van jouw obstakels. Maar weten waar je toe in staat bent met jouw ADD brein is nog veel belangrijker!

Het resultaat van deze combinatie? Een positief zelfbeeld én een pro-actieve levenshouding.

Leven met ADD: positieve eigenschappen

Met ADD leven kan wel degelijk positief zijn. Alle positieve eigenschappen opsommen in één artikel is een onmogelijke opgave. Daarom licht ik de tien meest voorkomende positieve eigenschappen voor je uit.

1. Medeleven

Je hebt een goed ontwikkeld empathisch vermogen en maakt makkelijk verbinding. Je kunt vanuit verschillende perspectieven naar een situatie kijken.

2. Creativiteit

Schrijvers, schilders, musici, filmmakers, ontwerpers, ze zijn vaak bedraad met een ADD brein. Sommigen veronderstellen dat Mozart en Beethoven ADD hadden. Zelfs Einstein wordt vaak in het ‘creatieve’ rijtje genoemd.

3. Drive

Is een opdracht saai? Dan kan de uitvoering een eindeloze marteling zijn. Maar weet je bij een interessant project de juiste voorwaarden te creëren? Dan ben je niet meer te houden!

4. Probleemoplossend

Jouw ADD brein staat snel in de oplossingsmodus. Misschien noodgedwongen ontwikkeld. Maar daardoor zie jij altijd mogelijkheden en pak je sneller door. Out of the box denken is jouw tweede natuur geworden.

5. Hyperfocus

Hyperfocus werkt! Door je enthousiasme ontstaat er een enorme drive die maakt dat je je door niets laat tegenhouden. Zo lukt het prima opdrachten of projecten met goed resultaat af te ronden. Soms is het voor je omgeving iets minder fijn als je nog maar aan één ding kunt denken ;).

6. Humoristisch

Open deur misschien, maar mensen met ADD houden van lachen en hebben een goed gevoel voor humor! Inclusief enige zelfspot. Er is vaak genoeg te vertellen want jouw leven is nooit saai.

7. Veerkracht

Niemand zal ontkennen dat er ook veel uitdagingen zijn waar je dagelijks mee moet dealen. Toch zal jij als je voor de zoveelste keer omgaat weer opstaan en verder gaan!

8. Intuïtie

ADD’ers hebben een scherpe intuïtie. Ze hebben een hoog niveau van waarneming en/of een groot inzicht in de medemens. Wat de reden ook is, het is een zeer nuttige gave!

9. Vindingrijk

ADD’ers zijn ideeën generators. Door je minder aan te trekken van praktische details kom je met vernieuwende ideeën op de proppen! Echte brainstormers dus.

10. Dat “speciale iets”

Ken je dat? Je anders voelen dan de rest? Maar als je een ander persoon ontmoet met ADD word je enthousiast! Het lijkt alsof je met hem of haar op dezelfde golflengte zit!

Dus… genoeg positieve eigenschappen dankzij ADD! Print het uit en hang het o

De juiste omgeving met ADD

Veel mensen met ADD zitten niet helemaal op de juiste plek. Je omgeving bepaalt voor een groot gedeelte of je lekker in je vel zit. Dat heeft effect of je jouw kwaliteiten kunt gebruiken en optimaal inzetten.

Vaak lopen ADD’ers vast op protocollen in het werk, met langdradige processen of uitgebreide administraties. Is er weinig relevantie met de werkvloer? Dan wordt de administratie vaak de bottleneck van je baan.

Als jouw enthousiasme weg is dan kom je ernstig pretstoffen tekort. De Dopamine en Noradrenaline zakt naar een dieptepunt en uitstelgedrag is je dagelijkse gewoonte geworden.

Herken je dit?

Neem dan direct je verantwoordelijkheid. Jij bent de enige die hier iets aan kan veranderen. 

Lukt het niet alleen? Een team van coaches staat voor je klaar 😉

Wil je meer informatie over het leven met ADD of over ADD in het algemeen? Neem dan contact met ons op.

Heb je al eens informatie aangevraagd, maar twijfel je nog of je in coaching wilt? Herken je jezelf in het ADD-profiel, of je nu een diagnose hebt of niet?

Heeft iemand in jouw naaste omgeving een diagnose en wil je hierover meer weten en leren over jezelf in interactie met de ander? Neem dan contact op.