Leven met ADDArtikelen over ADD zijn vaak negatief gestemd. De negatieve kant van ADD is vaak aanleiding tot actie. ‘Waar komt die chaos in mijn hoofd vandaan?’ Weinig mensen ontdekken dat zij ADD hebben door te Googelen op ‘Help ik ben creatief!’. Vaak hebben de negatieve eigenschappen de bovenhand.

ADD omdenken

Maar het is zonde als dat je referentiekader is en blijft. Te midden van de chaos, ben jij een bron van creativiteit, empathie en gedrevenheid! Jouw handleiding werkt anders dan die van jouw omgeving, maar met de juiste hulpmiddelen kom jij heel ver. Daarom is het goed om je mindset onder de loep te nemen. Hoe kijk jij tegen ADD aan? Zie je alleen de keerzijde van de medaille, of zie je ook positieve eigenschappen? Want weet je? Dat zijn er best veel. Misschien merk jij het ook wel in je leven met ADD.

In mijn praktijk leg ik vaak het belang uit van erkenning dat je brein anders werkt en daar je voordeel mee doen. Je bewust zijn van jouw obstakels is belangrijk, maar weten waartoe jij in staat bent met jouw ADD brein is nog belangrijker. Het resultaat van deze combinatie? Een positief zelfbeeld én een pro-actieve levenshouding.

Leven met ADD: positieve eigenschappen

Leven met ADD kan wel degelijk positief zijn. Alle positieve eigenschappen opsommen in één artikel is een onmogelijk opgave. Daarom licht ik de tien meest voorkomende positieve eigenschappen voor je uit.

1. Medeleven
Je hebt een goed ontwikkeld empathisch vermogen en maakt makkelijk verbinding. Je kunt vanuit verschillende perspectieven naar een situatie kijken.

2. Creativiteit
Schrijvers, schilders, musici, filmmakers, ontwerpers, zijn vaak bedraad met een ADD brein. Sommigen veronderstellen dat Mozart en Beethoven ADD hadden en ook Einstein wordt vaak genoemd in het ‘creatieve’ rijtje.

3. Drive
Is een opdracht saai dan kan de uitvoering een eindeloze marteling zijn. Maar krijg jij een interessant project met de juiste omgevingsfactoren? Dan ben je niet meer te houden!

4. Probleemoplossend
Jouw ADD brein staat snel in de oplossingsgerichte stand. Misschien noodgedwongen ontwikkeld. Maar daardoor zie jij altijd mogelijkheden en blijf je niet lang hangen in het probleem.

5. Hyperfocus
Hyperfocus werkt! Door je enthousiasme ontstaat er een enorme drive die maakt dat je je door niets laat tegenhouden. Zo lukt het prima opdrachten of projecten met goed resultaat af te ronden. Soms voor je omgeving iets minder fijn ; ).

6. Humoristisch
Open deur misschien, maar personen met ADD houden van lachen en hebben een goed gevoel voor humor! Inclusief enige zelfspot.

7. Veerkracht
Niemand zal ontkennen dat er ook veel uitdagingen zijn waar je dagelijks mee moet dealen. Toch zal jij als je voor de zoveelste keer omgaat weer opstaan en verder gaan!

8. Intuïtie
ADD’ers hebben een scherpe intuïtie. Ze hebben een hoog niveau van waarneming en/of een groot inzicht in de medemes. Wat ook de reden is, het is een zeer nuttige gave!

9. Vindingrijk
ADD’ers zijn ideeën generators. Door je minder aan te trekken van de praktische details kom je met vernieuwende ideeën op de proppen! Echte brainstormers dus.

10. Dat “speciale iets”
Ken je dat? Je anders voelen dan de rest? Maar als je een ander persoon ontmoet met ADD wordt je enthousiast en lijkt het alsof je met hem of haar op dezelfde golflengte zit!

Dus…genoeg positieve eigenschappen dankzij ADD! Print het uit en hang het op!

Wil je meer informatie over het leven met ADD of over ADD in het algemeen? Neem dan contact met mij op. Je kunt ook een gratis kennismakingsgesprek met mij aanvragen. In dat geval neem ik z.s.m. telefonisch contact met je op. Daarnaast organiseer ik op zaterdag 2 september 2017 een ADD kennismakingsworkshop:

Heb je al eens informatie aangevraagd, maar twijfel je nog of je in coaching wilt? Herken je jezelf in het ADD-profiel, of je nu een diagnose hebt of niet? Heeft iemand in jouw naaste omgeving een diagnose en wil je hierover meer weten en leren over jezelf in interactie met de ander? Dan ben je van harte welkom voor de kennismakingsworkshop, meld je nu aan!

Avatar

Margo Matse

ADD coach en oprichter van ADD Coaching. Lees meer over Margo.

https://www.youtube.com/watch?v=o1RxQPxgJko

Nieuw!

De online videotraining

Heb jij ADD? Vraag je je weleens af waarom je zo moeilijk kunt concentreren? En hoe je uitstelgedrag tackelt? Krijg grip op je ADD in deze driedaagse online training.

Zet je eerste stappen
Overal online te volgen

Wil je meer weten over ADD?

Ontvang 1x keer per maand een mail met praktische handvatten en de laatste artikelen, vers in je mailbox.

★★★★★ Deelnemers beoordelen de training met een 9,1!