Skip to main content

Wat is ADD?

De ins en outs

ADD

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Hierbij heb je een tekort aan of een disbalans tussen de neurotransmitters: dopamine en noradrenaline. Het gevolg: concentratieproblemen. ADD is een genetisch bepaalde concentratiestoornis, ook wel aandachtstekortstoornis of het overwegend onoplettend type genoemd. ADD is het stille zusje van ADHD. Het is geen karaktertrek of opvoedingsfout, zoals weleens wordt gedacht, maar een stoornis.

Wat is ADD

Heb je ADD?

Nu er antwoord is gegeven op de vraag: wat is ADD, vraag je je wellicht af of je dit hebt. Heb je Attention Deficit Disorder, dan verwerk je informatie, indrukken en emoties langzamer dan andere mensen en heb je een slechter kortetermijngeheugen. Je bent sneller afgeleid en een gebrek aan overzicht maakt plannen, organiseren en opruimen lastiger. In een groep blijf je luisteren naar de gesprekken om je heen, waardoor je je niet kunt focussen op het gesprek dat je zelf aan het voeren bent. Je bent waarschijnlijk vaak dingen kwijt en hebt moeite taken af te ronden.

Genetisch bepaald

Biologisch gezien komt de stoornis erop neer dat er een tekort is aan of een disbalans is tussen de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Dit zorgt voor concentratieproblemen. ADD is in veel gevallen genetisch bepaald. Heb jij deze concentratiestoornis, dan is de kans 75 procent dat een van je ouders het ook heeft. ADHD of ADD komt voor bij 1 tot 4 procent van de kinderen. Zeker een derde ondervindt er ook als volwassene nog last van.

druk-in-je-hoofd-ADD

Neem contact op
Of bel naar 06-38922900

heb je add

Voor- en nadelen

ADD hoeft niet altijd een probleem te zijn; behalve nadelen kan deze stoornis ook voordelen opleveren. Sommige mensen met Attention Deficit Disorder kunnen goed probleemoplossend denken. Ze hebben ruimtelijk inzicht en een groot inlevingsvermogen, kunnen informatie en indrukken snel combineren en zijn creatief. Sommige mensen met ADD kunnen hyperfocussen als taken binnen hun interessesfeer vallen; ze zijn dan extreem geconcentreerd en zich niet bewust van wat er om zich heen gebeurt.

add test of diagnose

Maar om eerlijk te zijn: regelmatig leidt de concentratiestoornis wel tot problemen, zowel op school als op het werk als in de thuissituatie. Heb je ADD, dan is de kans groot dat je op een lager niveau functioneert dan je zou verwachten. Logisch ook, want als je uitsteldrang hebt, haal je niet het maximale uit jezelf. En als je carrière maakt, krijg je er vaak leidinggevende taken bij – en dat is nou net een terrein waarop je meestal niet uitblinkt met ADD. Je partner kan je dromerigheid of vergeetachtigheid verwarren met gebrek aan hoffelijkheid of zelfs onbetrouwbaarheid. En zelfstandig een huishouden voeren valt lang niet altijd mee als je slecht bent in plannen en taken afmaken. Frustrerend allemaal!

ADD test

Je weet nu wat ADD is en of je het wellicht hebt. Een vervolgstap kan zijn om een diagnose vast te laten stellen. De diagnose ADD wordt gesteld op basis van een of meerdere gesprekken met een psychiater of psycholoog. Er is géén test om Attention Deficit Disorder vast te stellen. Vaak gaat de stoornis bij volwassenen samen met andere psychische problemen; 70 procent heeft behalve van Attention Deficit Disorder ook last van depressiviteit, angst- en dwangstoornissen, verslaving aan alcohol of drugs of een persoonlijkheidsstoornis.

Behandeling

In de behandeling is psycho-educatie heel belangrijk. Kinderen krijgen soms indirecte gedragstherapie in de vorm van parent management training (PMT) en mediatraining aan ouders en leerkrachten. Directe gedragstherapie is voor de lange termijn minder effectief gebleken. Bij volwassenen kan coaching een manier zijn om met ADD te leren omgaan. Wil je weten hoe? Kom dan naar de eerst aankomende 2-daagse training Effectief leven met ADD, gegeven door Margo.

Als dat allemaal niet genoeg helpt, kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Het effect en de bijwerking verschillen van mens tot mens. Een medicatieadvies blijft dus altijd maatwerk.

Workshop ADD Coaching

Volg een van onze trainingen
Ook zonder diagnose!

https://www.youtube.com/watch?v=o1RxQPxgJko

Nieuw!

De online videotraining
Maak kennis met je ADD

Heb jij ADD? Vraag je je weleens af waarom je zo moeilijk kunt concentreren? En hoe je uitstelgedrag tackelt? Krijg grip op je ADD in deze driedaagse online training.

Zet je eerste stappen
Overal online te volgen
Gratis

Gratis webinar

Ouders met ADD en kinderen 0-16

Dinsdag 23 juli om 20:00 uur

Ben je klaar met die worsteling in het dagelijks leven? Verzand je te vaak en te lang in je eigen hoofd waardoor het leven aan je voorbijgaat? Kom je eind van de dag nog een dag tekort? Heb je in je hoofd dat briljante idee al uitgewerkt maar in de echte wereld houdt een onzichtbare macht je tegen?

Schuif dan aan bij dit gratis webinar over mijn ADD Formule. Ik deel dé uitleg over ADD met je die je altijd al had moeten weten.

Gratis aanmelden
Slechts €37,-

DE ADD Formule

LIVE

26 JUNI

Een live middag vol praktische tips en trucs om uit die bekende ADD-bubbel te stappen en vol zelfvertrouwen je doelen te behalen.

  • Maak kennis met Margo
  • Ontvangt direct praktische tips en trucs
  • Succesverhalen én bloopers
  • Ontmoet gelijkgestemden
  • Maak je persoonlijke ADD-veranderplan
Claim je ticket
ADD

Margo Matse

ADD Coaching is de coachingspraktijk van mij, Margo Matse, sinds 2010 ADD coach voor volwassenen. Voor zowel vrouwen als mannen.

Stap je bij mij in een coachingstraject? Dan gaan we aan de slag met jouw talenten en krijg je meer inzicht in hoe jij het beste uit jezelf kunt halen.

Het team

ADD Volwassenen

Verhalen van anderen

ADD brengt stemmingswisselingen, vergeetachtigheid en slaapproblemen met zich mee, maar ook creativiteit, inlevingsvermogen en ruimtelijk inzicht. Hoe pakken anderen volwassenen die uitdaging op? Je bent zeker niet de enige die hier mee worstelt. Lees hier de verhalen van anderen.

Verhalen