Wat is ADD?

De ins en outs

Gecertificeerde coaches

ADD

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Hierbij heb je een tekort aan of een disbalans tussen de neurotransmitters: dopamine en noradrenaline. Het gevolg: concentratieproblemen. ADD is een genetisch bepaalde concentratiestoornis, ook wel aandachtstekortstoornis of het overwegend onoplettend type genoemd. ADD is het stille zusje van ADHD. Het is geen karaktertrek of opvoedingsfout, zoals weleens wordt gedacht, maar een stoornis.
Wat is ADD

Heb je ADD?

Nu er antwoord is gegeven op de vraag: wat is ADD, vraag je je wellicht af of je dit hebt. Heb je Attention Deficit Disorder, dan verwerk je informatie, indrukken en emoties langzamer dan andere mensen en heb je een slechter kortetermijngeheugen. Je bent sneller afgeleid en een gebrek aan overzicht maakt plannen, organiseren en opruimen lastiger. In een groep blijf je luisteren naar de gesprekken om je heen, waardoor je je niet kunt focussen op het gesprek dat je zelf aan het voeren bent. Je bent waarschijnlijk vaak dingen kwijt en hebt moeite taken af te ronden.

Genetisch bepaald

Biologisch gezien komt de stoornis erop neer dat er een tekort is aan of een disbalans is tussen de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Dit zorgt voor concentratieproblemen. ADD is in veel gevallen genetisch bepaald. Heb jij deze concentratiestoornis, dan is de kans 75 procent dat een van je ouders het ook heeft. ADHD of ADD komt voor bij 1 tot 4 procent van de kinderen. Zeker een derde ondervindt er ook als volwassene nog last van.

druk-in-je-hoofd-ADD

Neem contact op

Of bel met Margo: 06 – 57 655 839

heb je add

Voor- en nadelen

ADD hoeft niet altijd een probleem te zijn; behalve nadelen kan deze stoornis ook voordelen opleveren. Sommige mensen met Attention Deficit Disorder kunnen goed probleemoplossend denken. Ze hebben ruimtelijk inzicht en een groot inlevingsvermogen, kunnen informatie en indrukken snel combineren en zijn creatief. Sommige mensen met ADD kunnen hyperfocussen als taken binnen hun interessesfeer vallen; ze zijn dan extreem geconcentreerd en zich niet bewust van wat er om zich heen gebeurt.

add test of diagnose

Maar om eerlijk te zijn: regelmatig leidt de concentratiestoornis wel tot problemen, zowel op school als op het werk als in de thuissituatie. Heb je ADD, dan is de kans groot dat je op een lager niveau functioneert dan je zou verwachten. Logisch ook, want als je uitsteldrang hebt, haal je niet het maximale uit jezelf. En als je carrière maakt, krijg je er vaak leidinggevende taken bij – en dat is nou net een terrein waarop je meestal niet uitblinkt met ADD. Je partner kan je dromerigheid of vergeetachtigheid verwarren met gebrek aan hoffelijkheid of zelfs onbetrouwbaarheid. En zelfstandig een huishouden voeren valt lang niet altijd mee als je slecht bent in plannen en taken afmaken. Frustrerend allemaal!

ADD test

Je weet nu wat ADD is en of je het wellicht hebt. Een vervolgstap kan zijn om een diagnose vast te laten stellen. De diagnose ADD wordt gesteld op basis van een of meerdere gesprekken met een psychiater of psycholoog. Er is géén test om Attention Deficit Disorder vast te stellen. Vaak gaat de stoornis bij volwassenen samen met andere psychische problemen; 70 procent heeft behalve van Attention Deficit Disorder ook last van depressiviteit, angst- en dwangstoornissen, verslaving aan alcohol of drugs of een persoonlijkheidsstoornis.

Behandeling

In de behandeling is psycho-educatie heel belangrijk. Kinderen krijgen soms indirecte gedragstherapie in de vorm van parent management training (PMT) en mediatraining aan ouders en leerkrachten. Directe gedragstherapie is voor de lange termijn minder effectief gebleken. Bij volwassenen kan coaching een manier zijn om met ADD te leren omgaan. Wil je weten hoe? Kom dan naar de eerst aankomende 2-daagse training Effectief leven met ADD, gegeven door Margo.

Als dat allemaal niet genoeg helpt, kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Het effect en de bijwerking verschillen van mens tot mens. Een medicatieadvies blijft dus altijd maatwerk.

Workshop ADD Coaching

Kom naar de training

Ook zonder diagnose!

https://www.youtube.com/watch?v=o1RxQPxgJko

Nieuw!

De online videotraining
Maak kennis met je ADD

Heb jij ADD? Vraag je je weleens af waarom je zo moeilijk kunt concentreren? En hoe je uitstelgedrag tackelt? Krijg grip op je ADD in deze driedaagse online training.

Zet je eerste stappen
Overal online te volgen

Krijg grip op je ADD

Zo helpen we jou (weer) op weg

Populair!

Videotraining

Maak kennis met je ADD

 • Zet je eerste stappen
 • Leer meer over je ADD
 • Overal online te volgen
 • Inclusief werkbladen

Coronaproof

De online videotraining is ideaal om juist nu te volgen! Veilig te volgen gewoon vanuit huis.

Prijs: €39

inclusief btw

Info & aanmelden

Tijdelijk aanbod!

Individuele VIP-training

1-op-1 met Margo aan de slag

 • Een programma op maat
 • Drie maanden aan de slag
 • Inclusief videotraining en werkboek
 • Veel leren in korte tijd

Coronaproof

We houden afstand en maken extra schoon.

Prijs: €1195

inclusief btw

Info & aanmelden

Individuele coaching

Maatwerk

 • Een persoonlijk plan
 • Aandacht speciaal voor jou
 • Aantal sessies in overleg
 • Positief en talentgericht

Coronaproof

Inmiddels worden er weer gewoon afspraken op kantoor gemaakt. We houden afstand en maken extra schoon. Beeldbellen is ook nog steeds mogelijk.

Prijs: inkomensafhankelijke tarieven

Info & aanmelden

2-daagse training

Effectief leven met ADD

 • Veel leren in korte tijd
 • Herkenning & erkenning
 • Inclusief lunch en werkboek
 • Interactief en afwisselend

Coronaproof

De trainingslocatie is coronaproof gemaakt. Met een werkplek aan tafel, een eigen waterfles, extra hygiënemaatregelen en kleinere groepen kunnen we de 1,5 meter afstand in acht nemen. Wacht niet te lang want de aanmeldingen gaan hard!

Prijs: €295 – €425

inclusief btw

Training voor volwassenen

Training voor jongeren
ADD

Margo Matse

ADD Coaching is de coachingspraktijk van mij, Margo Matse, sinds 2010 ADD coach voor volwassenen. Voor zowel vrouwen als mannen.

Stap je bij mij in een coachingstraject? Dan gaan we aan de slag met jouw talenten en krijg je meer inzicht in hoe jij het beste uit jezelf kunt halen.

Het team

ADD Volwassenen

Verhalen van anderen

ADD brengt stemmingswisselingen, vergeetachtigheid en slaapproblemen met zich mee, maar ook creativiteit, inlevingsvermogen en ruimtelijk inzicht. Hoe pakken anderen volwassenen die uitdaging op? Je bent zeker niet de enige die hier mee worstelt. Lees hier de verhalen van anderen.

Verhalen

ADD coach Margo Matse

Twijfel je nog?

ADD Coaching is de coachingspraktijk van mij, Margo Matse, sinds 2010 ADD coach voor volwassenen en jongeren. Vind je het lastig om een keuze te maken? Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder.