ADD volwassenenEven eerlijk, samenleven met iemand die ADD heeft is niet saai maar kan wel ingewikkeld zijn. Het is namelijk maar de vraag wanneer jij echte aandacht krijgt. Is je geliefde verzand in een hyperfocus? Dan ben je hem waarschijnlijk even een poosje kwijt. Zit hij in zijn bubbel? Dan voel je je ook tijdelijk een vrijgezel.

De afspraken die je samen hebt gemaakt zijn op die momenten waarschijnlijk ook naar de achtergrond verdwenen… genoeg om gefrustreerd over te raken.

Vaak is er ook verwarring, moet ik dat nou accepteren? Is dat ADD of gemakzucht?
En die leuke, impulsieve initiatieven komen misschien voor jou ook niet altijd op het juiste moment. Ben je met z’n tweeën dan is de organisatie nog te overzien. Maar huppelen er inmiddels een paar koters rond, met of zonder label, dan kan wat zo leuk begon na een paar jaar aanvoelen als een vermoeiende marathon.

ADD bij volwassenen

De eigenschappen van ADD bij volwassenen die je in het begin van je relatie goedmoedig accepteerde worden struikelblokken. Want wat doe je als afspraken niet nagekomen worden, de kinderen niet genoeg aandacht krijgen en je ook het leven van je partner moet mentoren om te voorkomen dat er van alles in het honderd loopt?

Tips – Hoe hou je het leuk?

Vaak groeit de relatie scheef als de gelijkwaardigheid verdwijnt. Degene met de beste organise-skills neemt de meeste taken over en checkt of alles nog klopt. Dat is niet sexy. De verantwoording ligt te veel bij één persoon waardoor de romantiek en het gevoel van verbondenheid steeds meer naar de achtergrond verdwijnt.

Daarom de volgende tips:

  • In goed overleg duidelijke afspraken gemaakt? Laat de eindverantwoording dan ook bij de ander. Loopt het fout? Laat degene die verantwoordelijk is het oplossen.
  • Word niet boos op je partner maar geef wel aan wat het met jou doet, blijf praten.
  • Zorg goed voor jezelf door niet meer hooi op je vork te nemen dan je aan kan. Denk samen creatief in oplossingen. Schoonmaakster, oppas, huiswerkbegeleiding, reminders in telefoon, goed schema/overzicht op zichtbare plek.
  • Praat met elkaar zodat je weet hoe de ander zich voelt en welke thema’s er in gedachten aanwezig zijn. Ook als de ander in zijn of haar ‘cocon’ zit. (wandelen helpt)
  • Bedenk regelmatig wat je leuk vindt aan de ander en stof de negativiteit van je relatie. Doe dingen die je allebei leuk vindt of bedenk nieuwe activiteiten die nu beter bij jullie leven passen. Misschien is het tijd voor iets nieuws?
  • Voorkom dat jij je partner gaat coachen dus stuur je partner de link van ADD-Coaching

Lees ook eens mijn artikel leren leven met ADD – zo kan het ook! Hierin staan tips voor jou of voor iemand in je omgeving die de diagnose ADD heeft gekregen. Of neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie. Je kan ook een gratis kennismaking bij mij boeken.

Wil je meer informatie over het leven met ADD bij volwassenen of over ADD in het algemeen? Volg dan de online videotraining ‘Maak kennis met je ADD‘, of kom naar de training!

Avatar

Margo Matse

ADD coach en oprichter van ADD Coaching. Lees meer over Margo.

https://www.youtube.com/watch?v=o1RxQPxgJko

Nieuw!

De online videotraining

Heb jij ADD? Vraag je je weleens af waarom je zo moeilijk kunt concentreren? En hoe je uitstelgedrag tackelt? Krijg grip op je ADD in deze driedaagse online training.

Zet je eerste stappen
Overal online te volgen

Wil je meer weten over ADD?

Ontvang 1x keer per maand een mail met praktische handvatten en de laatste artikelen, vers in je mailbox.

★★★★★ Deelnemers beoordelen de training met een 9,1!