Skip to main content

de voordelen van add een blog van ADD Coaching

Creatieve kinderen en ons onderwijssysteem

Ik houd me voornamelijk bezig met volwassenen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik niks met kinderen heb. ; )  Op de basisschool waar ik tien jaar werkzaam was, zag ik de meest enthousiaste, creatieve en dromerige kinderen die vaak niet helemaal (of helemaal niet) in ‘ons onderwijssysteem’ passen. En nog steeds is het ‘t makkelijkst als de hele klas door dezelfde hoepel springt.  Jammer dat daardoor juist hun ‘afwijkende’ kwaliteiten in gevaar komen waar ze zover mee kunnen komen.

Dr.Edward Hallowell aan het woord in de Hulpgids ADHD

Ik wil je graag kennis laten maken met mijn favoriete ADD-deskundige en kinderpsycholoog: Edward Hallowell. Behalve psycholoog is hij ook ervaringsdeskundige. Het eerste boek dat ik over ADD las was de dikke pil: Hulpgids ADHD. Ik verslond het boek in mijn honger naar kennis over ADD. Gelukkig is de inhoud van dit boek geen droge opsomming van feiten, maar leest het lekker weg omdat er persoonlijke situaties beschreven worden met de nodige humor.

Edward Hallowell deelt zijn ervaringen op een manier die je blij maakt. En een beetje blijheid en lichtheid kunnen we allemaal goed gebruiken. Want het valt niet altijd mee te dealen met de obstakels die je tegen kunt komen in je dagelijks bestaan. En heb je, net als ik, pas op latere leeftijd ontdekt dat jouw brein anders functioneert dan gemiddeld? Dan lopen er waarschijnlijk ook nog een paar kinderen rond met ADD eigenschappen die je van jezelf herkent. Naast de Hulpgids ADHD die bij elke psycholoog ook in de kast staat, heeft hij ook een boekje geschreven vooral gericht op de opvoeding van kinderen met ADD & ADHD.

Ouders en kinderen met ADD

En ben jij zo’n chaotische en dromerige ouder die al moeite heeft met zijn eigen planning en structuur dan zijn een paar kids erbij best een hele opgaaf. Waarschijnlijk stroomt jouw bordje zo nu en dan over en zou af en toe een time-out zeer welkom zijn. Mijn tip: lees goede boeken (hierbij mijn ADD boekentips) waar je blij van wordt en die jou inspireren om je voordeel te doen met dat fantastische hoofd!

In Opvoedwijzer ADD & ADHD zet Edward Hallowell de voordelen van ADD trouwens gespiegeld uit negatieve eigenschappen neer. Dit leuke lijstje wil ik jou zeker niet onthouden!

Negatieve ADD-eigenschappen Positief gespiegeld
Snel afgeleid Nieuwsgierig
Impulsief Creatief
Hyperactief Energiek
Rusteloos Enthousiast
Opdringerig Gaat op in wat hij doet
Dwaalt af van onderwerp Ziet verbanden die anderen niet zien
Vergeetachtig Spontaan
Ongeorganiseerd Flexibel
Koppig Volhardend
Inconsequent Vertoont briljante trekken
Humeurig Gevoelig

Wil jij kennis maken met jouw ADD (en met mij?). Dan is de online videotraining ‘Maak kennis met je ADD‘ echt wat voor jou. In deze online training krijg jij grip je ADD. Je ontvangt drie e-mails met elk een korte video van ca. 11 minuten en een werkbladen. De training is in je eigen tempo te volgen. Meld je snel aan!