Skip to main content
ADD coaching

(Foto van Unsplash)

In de wachtkamer bij de dokter

‘Als ik nog langer moet wachten, ga ik over vijf minuten weg!’ 

Ik sta met mijn mondkapje op in de hal van het gezondheidscentrum en  gluur om het hoekje. In de wachtkamer zit één oudere dame, zonder mondkapje, een rollator naast haar.

Ik vraag me af tegen wie ze zo aan het brommen is. 

Ik twijfel. Ga ik bij die mopperpot zitten of blijf ik op veilige afstand? De uitdaging wint het van het gemak. Ik groet vriendelijk en zij groet terug. ‘Loopt het uit?’ vraag ik quasinonchalant. Dat bevestigt ze. ‘Ik zit hier al vanaf kwart voor drie! Elke keer gaat die deur open en dan denk ik: nu ben ik aan de beurt! Maar nee hoor!’ 

NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander)

Ik vraag me af waarom je op die leeftijd nog zo ongeduldig zou moeten zijn. Het lijkt me dat je dan alles in slow motion mag doen. En dit is toch het uitje van de week, naar de dokter in coronatijd? Pak een tijdschrift of maak een praatje. Wie weet wat voor leuke ontmoetingen je onverwachts kunt hebben. 

Ik vul het lekker in voor de dame in kwestie. En ondertussen is haar hartslag misschien wel 180 en legt ze zo dadelijk het loodje… Is ze gelukkig wel gelijk op de juiste plek.

Misschien raakt haar ongeduld ook wel iets wat ik herken, in ieder geval bij mijn moeder. Die roept bij binnenkomst al: ‘Ben ik aan de beurt!’ Wachten kan extra vervelend zijn als je van nature al opgejaagd en onrustig bent vanbinnen.  

Een praatje, zou dat helpen?

‘Wat vervelend’ zeg ik. ‘Tja, we zijn het ook niet gewend in dit land, hè, om lang te wachten. Maar we krijgen in ieder geval wel goede zorg. Zou mooi zijn als we een bakkie koffie kregen tijdens het wachten.’

Waarop de oude dame fel reageert. Nou, ze vindt dat ze er maar een rommeltje van maken. Niemand in het verzorgingshuis is nog gevaccineerd. Het lijkt nergens op in dit land. Dat hadden ze allang op orde moeten hebben. 

Hmm, maar even meebewegen. ‘Dat ben ik helemaal met u eens, hoor! In Duitsland doen ze dat veel beter. Bent u met de rollator hiernaartoe komen lopen vanaf het verzorgingshuis?’ 

Ik probeer een andere invalshoek, en ja, die werkt. 

Ze vertelt dat haar man drie jaar geleden overleden is en dat ze, na 65 jaar in Eindhoven, nu drie jaar in Woerden woont vanwege haar kinderen. Daarna vertelt ze ook dat ze een zoon heeft gehad met de ziekte van Duchenne, die overleden is op zijn 21e. Ze vertelt verder dat ze haar man mist en dat dat nooit gaat wennen, als je zo lang samen bent geweest. En dat ze zelf verpleegster was en naar haar werk ging als haar man ‘s avonds thuiskwam, zodat hij dan de zorg voor hun zoon kon overnemen. Een levensverhaal in een notendop. 

Nog steeds niet aan de beurt! 

De deur naar de wachtkamer gaat weer open. Ik ben aan de beurt. Het praatje heeft haar maar tijdelijk in een wat gezelligere staat gebracht. De vrouw moppert opnieuw. ‘Ik zit hier al vanaf kwart voor drie en ben nog steeds niet aan de beurt. Als ik niet snel geholpen word, ga ik over vijf minuten weg!’ 

Het is niet haar eigen dokter tegen wie ze uitvalt – die is blijkbaar nog steeds niet klaar met de vorige patiënt. Ik loop met mijn dokter mee en als het consult voorbij is lopen we samen terug naar de wachtkamer. De oude dame is vertrokken…

ADD en ongeduld

Officieel is de ADD-variant zonder impulsiviteit en hyperactiviteit. Tien jaar geleden werd aangenomen dat meisjes vanwege sociale wenselijkheid tot en met hun tienertijd de hyperactiviteit en impulsiviteit onderdrukten. In de tienertijd zouden de hyperactiviteit en impulsiviteit dan juist heftiger geuit worden vanwege dat sociaal wenselijke gedrag ervoor.

Ik denk dat het ook karakter en opvoeding is in welke mate er in de tienertijd dwars gedrag waarneembaar is of was. Maar ik herken het wel. Ik was aan de buitenkant een stoere punkchick en klom uit het raam als ik moest nablijven. Maar het bleef nog aardig binnen de perken en de meeste frustratie loste ik toch zelf van binnen op zonder de confrontatie te groot te maken naar de buitenwereld toe. Zoals een ‘echt’ ADD-er betaamt.

Emoties moeten eruit. Eigenlijk wel prima dat de oude dame lekker haar ongenoegen uitte. Alleen iets minder gezellig voor haar omgeving.

ADD en Impulsiviteit – herken jij iets? 

  • Woede-uitbarstingen
  • Impulsaankopen
  • Dingen uitflappen: zeggen wat je denkt
  • Anderen in de rede vallen
  • Ongeduldig zijn
  • Gokken
  • Vreetbuien
  • Impulsief in het aangaan of verbreken van relaties en opzeggen van banen

Wil je meer weten over jouw ADD? Dan is mijn online videotraining ‘Maak Kennis met je ADD‘ echt wat voor jou! Of stuur een bericht voor meer informatie.