Skip to main content

ADD behandeling

Afgelopen week sprong ik vol enthousiasme in mijn Smart Forfour om na twee weken vakantie weer lekker aan het werk te gaan.

Een toevallige ontmoeting

Terwijl ik de wijk uit reed, passeerde ik een hollende jongeman die onderweg was naar… het bushokje? Het zag er ernstig uit, werktas over zijn schouder, verbeten gezicht en een hoog tempo. Ik stopte en riep door het geopende raampje: “Moet je naar Woerden?”

Hij twijfelde geen moment, trok mijn portier open en zei: “Ja…naar Woerden!”

Terwijl hij instapte, voegde hij toe: “Wat verschrikkelijk aardig!” Ik vroeg of hij naar het station moest en stelde voor om de snelheidslimiet te overtreden om hem op tijd af te kunnen zetten op het perron. Maar dat bleek niet nodig want door deze lift zou hij ruimschoots op tijd komen en zelfs een kop koffie kunnen drinken voordat zijn trein arriveerde.

De oorzaak van onze ontmoeting

Deze gestreste start was veroorzaakt door verschillende factoren. Zijn vriendin had de auto meegenomen waardoor hij genoodzaakt was te fietsen. Het slot van zijn fiets bleek om onverklaarbare reden niet open te gaan.

Uiteindelijk besloot hij de bus te nemen in de ijdele hoop dat deze vertraging zou hebben. De volgende bus zou een uur op zich laten wachten, één van de nadelen van wonen in een dorp.

Als fysiotherapeut is het knap vervelend om de dag te starten met een achterstand qua tijd. Dus hij was erg blij met mijn Über-aanbod: “Dat heb je dan weer als voordeel in een dorp,’’ concludeerde de jongeman. Sinds acht maanden had hij Utrecht verruild voor het landelijke leven.

En wat doe jij voor de kost?

Als reactie op mijn uitleg over wat ik voor de kost doe, antwoordde hij: “O, ik heb ook ADD…gediagnosticeerd in mijn tienertijd. “Maar ik ben er denk ik wel een beetje overheen gegroeid.”

We bespraken de ontwikkelingen van de hersenen van puber naar jongvolwassenen en voor ik het wist stond hij alweer op de stoep voor het station, vriendelijk bedankt!

Het voelde goed om in de vroege ochtend voor reddende engel te spelen. Dit kon ik alleen doen omdat ik ruim op tijd naar mijn werk ging die dag.…wat natuurlijk niet altijd het geval is. Want net als mijn bijrijder stoei ik ook regelmatig met obstakels op de weg en tijdsdruk.

‘Er overheen gegroeid’ mijmerde ik nog even na. Daar moet ik nog eens wat artikelen over opzoeken.

Kun je over ADD/ADHD heen groeien?

“Ja, dat kan.” Uit Amerikaanse cijfers blijkt dat ongeveer een derde van de mensen met ADHD deze blijvend heeft, een derde vermindert ADHD symptomen maar blijft wel last houden, en de laatste derde heeft later geen last meer van ADHD.

“Deze cijfers komen uit Amerikaans onderzoek; dat is nodig om te vermelden omdat de prevalentiecijfers daar wat hoger zijn en er soepeler met de criteria lijkt te worden omgesprongen. Uit recente Europese studies blijkt dat meer kinderen last hebben van ADHD dan ADD bij volwassenen.

Wat wel duidelijk is als je ADD hebt, is dat hyperactiviteit en impulsiviteit flink afnemen tijdens de puberteit. De aandachtsproblemen nemen ook iets af, maar in mindere mate. Voorspellers van een gunstig beloop zijn onder meer een hogere intelligentie, weinig comorbide problemen en een stabiele gezinsomgeving.

Medicatie lijkt daarentegen niet van invloed te zijn op het beloop. Dus als clinicus kun je niet zeggen: ‘Als je dit nog tien jaar slikt, heeft je kind meer kans om eroverheen te groeien.’ Wel zien we dat kinderen die stabiel behandeld zijn met medicatie een minder grote kans hebben om later, in de puberteit of volwassenheid, verslaafd te raken aan nicotine of alcohol. “Bij kinderen met ADHD is de kans op een latere verslaving doorgaans behoorlijk verhoogd.”

Bron: Kind en adolescent praktijk

Waar moet ik zijn voor ADD behandeling?

Welke behandeling voor ADD is er? Een ADD behandeling voor volwassenen begint met een diagnose via de huisarts. Deze geeft een verwijzing zodat je op zoek kunt gaan naar een psycholoog die bevoegd is om een ADD/ADHD diagnose te stellen.

Er zijn grote organisaties in Nederland zoals Psyq, ADHD centraal en de dr.Bosman kliniek waar dagelijks veel wordt getest en behandeld. Zelf ben ik destijds naar het UMC geweest, omdat mijn dochter daar ook de diagnose heeft gekregen. Ik zou nu kiezen voor een kleinere praktijk dichter bij huis. En ik raad vooral aan dat als je het gevoel hebt een nummer te zijn of je hebt een ADD behandelaar waar je een minder goed gevoel bij hebt, dat je verder zoekt.

Behandeling ADD

Wil je meer informatie over of je je moet laten behandelen voor de diagnose ADD? Over mijn ADD behandeling voor volwassenen of over ADD in het algemeen?

Neem dan contact met mij op. Je kunt ook een gratis ADD-Date met mij plannen.

Wil je contact opnemen om te leren omgaan met ADD? Of twijfel je nog of je in ADD coaching wilt? Herken je jezelf in het ADD-profiel, of je nu een diagnose hebt of niet? Heeft iemand in jouw naaste omgeving een diagnose en wil je hierover meer weten en leren over jezelf in interactie met de ander?

Koop dan onze online videotraining Maak Kennis met je ADD.