Skip to main content

Foto van Unsplash

ADD en depressie: Hoe je je emotionele welbevinden kunt bevorderen

ADD als kind

Als kind kon ik me wel een beetje verloren voelen, maar het was tegelijkertijd ook lekker in mijn eigen wereldje. Bloemetjes plukken langs de waterkant, slakken verzamelen in mijn ‘boomhut.’ Eindeloos lezen ‘s avonds laat, onder de dekens met een zaklampje, in de hoop dat mijn vader niet plotseling de deur zou opengooien. Zo vertoefde ik vaak wat melancholiek in mijn eigen droomwereld.

Tiener met ADD

In mijn tienertijd werd het lastiger. Ik voelde me vaak boos, verdrietig en eenzaam. Waarvoor was ik hier op aarde? Wat wilde ik nou eigenlijk met mijn leven? Dat soort gedachtes maakte het ingewikkeld. Tel daarbij op dat ik onderpresteerde op school en de simpelste zaken uitstelde. Niet zo fijn voor je zelfvertrouwen en motivatie. In die onrustige tienertijd heb ik regelmatig donkere gedachtes gehad, maar gelukkig heb ik daar nooit actie aan verbonden.

Gelukkig had ik altijd wel een BFF of een ‘nepmoeder’ tegen wie ik aan kon zeuren. Met mijn stoere uiterlijk kon ik de onzekere binnenkant verbloemen. En ik danste… Vrijdagavond, zaterdagavond én zondagmiddag als het even kon. Nu snap ik waarom. Dansen helpt bij het reguleren van je emoties en dansen maakt je blij. (Mij tenminste.)

Volwassene met ADD

Na de eerste bevalling belandde ik in een postnatale depressie. Pas na een maand of negen lukte het me om de negatieve ervaringen rondom de bevalling los te laten en kwamen mijn hormonen ook weer een beetje in balans. Na nummer twee opnieuw een depressie, maar deze keer vanwege een slaaptekort vanwege een huilbaby. Waar mijn partner en ik bij baby één een goed team waren, lukte het mij bij baby twee niet die connectie te voelen. Maar gelukkig ging ook deze zwarte periode weer voorbij.

De laatste keer dat ik mezelf een langere periode kwijt was, was vanwege verlies. Rouw. Ik zakte niet helemaal naar de bodem die ik vreesde. Gelukkig. Maar ik zocht wel manieren om de emoties te verwerken. De ouwelullendisco bracht geen uitkomst, maar mijn motorijbewijs halen was wel een aardige zet. Ik zette ook een aantal reizen op de kaart. Ruimte innemen voor mezelf, ondanks partner en kids, daarmee zette ik voor mezelf een trap neer, waarop ik weer naar boven kon klimmen.

ADD en depressie

Een depressie kan een paar weken of zelfs maanden duren. Sommige mensen raken in hun leven één keer depressief, andere vaker. Bij ongeveer 50 procent van de mensen duurt een depressieve periode korter dan drie maanden. Bij 15 tot 20 procent van de patiënten wordt de depressie chronisch, dat wil zeggen dat de depressie meerdere jaren kan duren. De kans op een terugval is groot.

Dysthymie en motivatie

Chronische ‘milde’ symptomen van depressie zijn kenmerkend voor dysthymie. Somberheid, lusteloosheid. Doen wat je moet doen, maar daar bijna geen plezier en bevrediging in vinden. Depressie en/of dysthymie komt bij 15 tot 75 procent van de volwassenen met AD(H)D voor.  Hierbij is het arousal/motivatiesysteem van de hersenen verstoord.

Helaas komt ADD of ADHD bijna nooit alleen. En wat dan oorzaak is en wat gevolg, blijft vaak een verhaal van de kip en het ei. Toch geloof ik vanuit eigen ervaring dat het mogelijk is om lichter en leuker te leven met ADD. Hieronder een aantal eenvoudige tips. Mochten die niet volstaan, ga dan op zoek naar hulp!

ADD tips van mij als je in een dip zit en geen motivatie kunt opbrengen voor de taken die naar je roepen:

  • Zet vrolijke muziek op en dans, dans en dans…door de kamer, op kantoor, in je auto of op je barkruk aan het kookeiland. Even snel tussendoor bewegen zorgt voor pretstoffen in je bovenkamer.
  • Hou je niet van dansen? Touwtjespringen is een redelijk alternatief.
  • Knuffel, met je hond, je kids, je vrienden (als ze een prik hebben gehad).
  • Doe nieuwe dingen, ga eropuit!
  • Maak leuke plannen. Ook al voer je ze niet uit. Plannen maken is altijd leuk.
  • Doe iets voor een ander. Jij bent niet het centrum van het universum. Haal jezelf onder het vergrootglas vandaan.

ADD en depressie: tips ter voorkoming van depressie (van de Hersenstichting):

  • Versterk je mentale kracht, leer om te gaan met teleurstelling en pech. Met een mooi woord kun je dat ‘mentale hygiëne’ noemen. Volg ook in een periode vol stress je gewone dagelijkse patronen. Houd je aan een vast dag-en-nachtritme.
  • Gezond eten en regelmatig buiten bewegen verkleint het risico op een depressie.
  • Onderhoud regelmatig je sociale contacten, ook als je het wat moeilijker hebt. Zij vormen je vangnet. Praat ook als je verdrietig bent of je onbegrepen voelt.

Wil je aan de slag met jouw ADD? Kijk eens naar ons 3 maanden programma Van Overleven naar Overzicht, onze 2-daagse groepstraining Effectief leven met ADD en of volg onze online training ‘Maak kennis met je ADD‘.