Skip to main content

ouder met add

Ik ben Malou, 36 jaar. Bijna een jaar geleden heb ik de diagnose ADD gekregen. Hieraan is behoorlijk wat voorafgegaan. Ruim 2,5 jaar geleden ben ik thuis komen te zitten met een burn-out. Ik had toen een zoon van 3 jaar en een dochter van 10 maanden. Ik ben een ouder met ADD.

Alle bordjes in de lucht houden

Ken je die Chinese bordjes op stokjes die je in het circus weleens ziet? Voordat ik moeder werd, kon ik mijn eigen Chinese bordjes nog prima managen: mijn werkbordje, mijn socialecontactenbordje, mijn familiebordje, mijn relatiebordje, mijn vrijwilligerswerkbordje.

Maar toen ik moeder werd, leken er in één klap minstens tien bordjes bij te zijn gekomen, terwijl het toch echt maar om één kindje ging. Ik had moeite om te wennen. De kleine deed het goed, en ik kon alle bordjes nog redelijk laten draaien, dus ik nam de bordjes van de baby erbij en ging verder met mijn leven.

Toen onze zoon bijna 3 jaar was, werd onze dochter geboren. Tijdens het verlof ging het nog wel, maar na het verlof moesten alle bordjes weer gaan draaien, het liefst meteen allemaal op volle toeren met her en der een trapje erbij. Dit heb ik maar een paar maanden volgehouden. Onze dochter was 10 maanden toen ik met een burn-out in de Ziektewet terechtkwam. Het voelde als falen. Waarom konden andere jonge moeders met een baan het allemaal wel managen, en waarom kon ik dat niet?

Hulp van een psycholoog

Met hulp van een psycholoog ben ik gaan werken aan mezelf, zoals ze dat zo mooi noemen.

Ongeveer negen maanden na mijn ziekmelding was ik weer volledig aan het werk. Samen met collega’s zette ik een nieuw project op. Maar ik liep weer net zo hard tegen dezelfde problemen aan en ik werd hoe langer hoe ongelukkiger.

Na de zomer was het tijd voor mijn functioneringsgesprek. Ik zat nog geen minuut en ik kreeg van mijn teamleider én hoofd van de afdeling de wind van voren. Mijn functioneren was niet naar behoren, ze waren zwaar teleurgesteld in me en hadden meer van me verwacht, zeker na alle tijd die ze in mij gestoken hadden. Ik kon geen zinnig woord uitbrengen, ik heb alleen maar zitten huilen en knikken.

Ik moest een verbetertraject in. Dat hield in dat ik doelen moest opstellen. Ik voelde me hoe langer, hoe dommer. Ik kon niet gestructureerd werken, geen prioriteiten stellen, geen dossiers en administratieve systemen bijhouden en had onvoldoende beleidsmatige en inhoudelijke kennis. Het laatste deed me nog het meeste pijn, ik had altijd veel passie gehad voor de inhoud, maar ik liep stuk op alles eromheen.

Ouder met ADD: de diagnose

In deze periode heb ik veel gesproken hierover met mijn psycholoog. De vragen die steeds bij mij naar boven bleven komen waren: waarom lukt het collega’s wel en krijg ik het gewoon niet voor elkaar? Wat doe ik verkeerd? Waarom kan ik het niet? Uiteindelijk liet mijn psycholoog een keer de term ADD vallen. Ik had wel van ADHD gehoord, maar niet van ADD. Ik ben erover gaan lezen op internet en dit maakte veel los. Zou dat het zijn, zou ik dat hebben? Ik was sceptisch, maar ben toch het traject ingegaan om mezelf te laten onderzoeken. Bijna een jaar nadat ik weer beter was gemeld, kreeg ik de diagnose ADD.

ADD leren accepteren

Gaandeweg ben ik gaan inzien dat het niet per se iets negatiefs is als je ADD hebt. Ik heb geleerd het te accepteren, mezelf te accepteren, geleerd ook niet zo streng te zijn voor mezelf, meer mijn grenzen aan te geven en nee te zeggen tegen dingen. Ik kies nu heel bewust welk bordje ik wel of niet laat draaien. Soms neem ik pauze en leg ik alle bordjes even weg.

Ik heb toch eens opgezocht hoeveel bordjes die Chinese circusartiesten samen daadwerkelijk laten draaien tijdens een voorstelling… Dat zijn er soms zeker zestig tegelijk! Maar dat doen ze dan wel met heel veel training en met een goed geolied team. En ik maar proberen in mijn eentje zonder training zo’n twintig bordjes draaiende te houden…

I’m just saying… 😉

Meer weten over ADD en hoe je daarmee kunt omgaan? Lees mijn blogs Leven met ADD en Omgaan met ADD waarin ik 10 tips geef. Je kunt in het najaar ook naar mijn trainingen Effectief Leven met ADD komen!