Skip to main content

Diagnose-ADDIk heb geen diagnose

Ik heb geen officiële ADD diagnose. Diagnoses waren niet in de mode toen ik jong was. Ik had achteraf bezien wel klasgenoten met dyslexie, maar die konden gewoon niet goed lezen (‘Jan …. gggg …. gaat … na … schol’). En klasgenoten met autisme, maar die waren gewoon … nou ja, gewoon raar.

Maar goed, zelfs als diagnoses in mijn kindertijd wel in de mode waren geweest, vraag ik me af of ik er eentje had gekregen. Ik was leergierig en kon prima meekomen. Verder was ik zo dromerig dat ik tegen geparkeerde auto’s op fietste, maar dat was een detail. Het leven was overzichtelijk. Ik ging naar school en naar korfbal. Mijn moeder wist precies waar ik wanneer moest zijn en daar had ze geen agenda voor nodig.

Ingewikkelder

Pas op de middelbare school ontstond er een probleem. Voor vakken waarin ik niet goed was – de exacte vakken – kon ik moeilijk concentratie opbrengen. Op een dag viel de wiskundeleraar tegen me uit – ik zat nog in de brugklas. Het was ook mijn eigen schuld, ik deed niet mee, ik moest eens opletten in de klas en mijn best gaan doen! Maar ik dééd mijn best, ook om op te letten tijdens zijn lessen – het lukte alleen niet.

In de loop van de jaren werd mijn leven ingewikkelder. Ik rondde een studie af, begon voor mezelf, kreeg kinderen en die kinderen gingen in hun vrije tijd op basketbal, op scouting, op tennis, op toneel, op saxofoonles, op … Zelf met een agenda, nee, zelfs met een elektrónische agenda heb ik vaak genoeg vergeten een kind met basketbalschoenen, tennisracket of saxofoon de deur uit te werken. Gelukkig denken ze er tegenwoordig meestal zelf aan dat ze ergens naartoe moeten.

Op één kind na tenminste. Dat kind heeft wél een diagnose. Een officiële, want in zijn jeugd waren diagnoses wél in de mode.

Een paar vragen aan coach Margo

Hoe belangrijk is het een diagnose te laten stellen als je als volwassene vermoedt dat je een concentratiestoornis hebt? Waarom zou je daarvoor kiezen? En waarom zou je daar eventueel niet voor kiezen? En maakt het uit of mensen een diagnose hebben (of niet), wanneer ze zich bij jou aanmelden?


In een ADD diagnose laten stellen: ja of nee reageert ADD coach Margo op deze vragen. Als eerste lezen? Meld je dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Tip: Doe de ADD zelftest om in te schatten of jij ADD hebt.