Skip to main content

Training Effectief leven met ADD

Deze week is het niet alleen Boekenweek, maar ook de Week van de Psychiatrie. En via Murat Isik kunnen we deze twee thema’s mooi aan elkaar linken.

Het boekenweek geschenk 2019

Murat Isik heeft een prachtig Boekenweekessay geschreven: Mijn moeders strijd. In 2017 schreef hij over zijn eigen jeugd in de Bijlmer in het boek Wees onzichtbaar. Zijn strijd als kind ging over onopvallend groot worden in een onveilige wijk en onveilige thuissituatie.

Het thema van de Week van de Psychiatrie is: Zichtbaar?

Een psychiatrische aandoening is aan de buitenkant vaak niet zichtbaar, maar heeft wel veel invloed op je leven. Wanneer vertel je iets over jezelf en waar jij tegenaan loopt met je bijzondere brein en wanneer houd je het voor jezelf?

De omgeving heeft veel invloed op je en de manier waarop mensen naar je kijken kan je belemmeren in je functioneren. Dus je deelt niet zomaar iets met iedereen.

Training Effectief leven met ADD

Tijdens de training Effectief leven met ADD bespreken we dit en stellen we elkaar vragen. Ten eerste is iedereen het erover eens dat het heerlijk is om zo veel herkenning en erkenning te vinden in een groep. Op die manier is het niet moeilijk om zichtbaar te zijn. Maar ja, wat doe je met je werkgever? Of je nieuwe vriendin?

Je veilig voelen is de belangrijkste voorwaarde om kwetsbaar te kunnen zijn. Voelt het voor jou oké om uit te leggen wat er bij jou, in jouw hoofd, lastig is en wat de obstakels zijn waar je dagelijks tegenaan loopt? En dat verschilt per persoon en per situatie.

Vind jij het oké om zichtbaar te zijn?

Tijdens de laatste training heb ik de vraag in de groep gegooid. Voor wie is het oké om zichtbaar te zijn? Zeven van de twaalf deelnemers vonden het prima om zichtbaar op de foto te staan en eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht. Zelf had ik twintig jaar geleden zeker niet op de foto willen staan. Inmiddels heb ik mijn verhaal verteld en wie het wil, mag het horen. Maar …ik val niet in het vakje ernstige psychiatrische klachten, dus dat is anders.

Wees zichtbaar of onzichtbaar, wat jij wilt. En wil je graag zichtbaar zijn en gezien worden, maar niet voor iedereen? Dan ben je met je ADD bij ADD Coaching op een prima plek waar ik graag naar jouw verhaal luister. Neem je contact met me op?