Skip to main content

Van calimero's naar calihero's

Lezen, lezen, lezen! Nieuwe inspiratie, ik houd ervan! Gelukkig kan ik mij met lezen goed concentreren, mits ik de juiste omgevingsfactoren creëer. Dat betekent dat ik soms naar een restaurant ga, daar een cappuccino bestel en me een paar uur afzonder. Thuis lukt lezen niet altijd. Dan lopen er luitjes in en uit en communiceren de vaatwasser, wasmand en stofzuiger dat zij aandacht willen. 😉 Weg focus!

Authentieke intelligentie

De leukste inspiratie op dit moment komt van het boek Authentieke intelligentie van Elke Geraerts. Deze Vlaamse dame heeft ook Mentaal kapitaal en Het nieuwe mentaal geschreven. Ik vreet haar boeken en haal er waardevolle info uit voor de training.

In dit boek schrijft ze onder andere over calimero’s en calihero’s. Waarbij de klaagcultuur (reactief) versus eigenaarschap (proactief) onder de loep wordt genomen.

Klagers kom je overal tegen

Valt het jou ook op dat er zo snel gezeurd en gemutst wordt? En ik weet het, hoor, ik mag niet zomaar voorbij hollen aan de ellende, de burn-outs en de overbelasting van de tijd waarin we leven, maar ik kom het in miniformaat ook tegen bij mijn bloedeigen DNA-dragers, als ik vraag of de vaatwasser uitgeruimd kan worden en zoon en dochter elkaar ervan beschuldigen dat de ander nog niks heeft gedaan! In de tijd dat ze kissebissen, heb ik dat ding al drie keer uitgeruimd. En daar gaat het nou net mis natuurlijk. 😉

Binnen bedrijven groot en klein kom je de klagers tegen. Ook in het onderwijs waar ik tien jaar werkzaam ben geweest, zaten zuurpruimen die over elke vergadering en studiedag iets te zeuren hadden. Na tien jaar had ik het ook wel gehad en miste ik inspiratie om door te gaan – dus tijd om te stoppen dan, toch?

Waar komt al dat geklaag en gemuts toch vandaan? Het ontstaat vooral door gebrek aan eigenaarschap. En dan word je vanzelf een calimero. De hele wereld is groot en jij bent maar klein, en dat is niet eerlijk!  En eerlijk, ik kan zelf ook een klager zijn (vraag mijn man maar), maar ik weet dat het niets oplost. Als ik iets wil veranderen, moet ik aan de bak, keuzes maken, actie ondernemen en niet wachten tot de omgeving het oplost. Want dat gebeurt namelijk niet.

Van Calimero’s naar Calihero’s!

Zaterdag 9 november zat ik in de ‘opkamer’ van het Wapen van Linschoten aan de lunch met opnieuw de twaalf leukste ADD-genoten, van wie zelfs één uit België. Ik keek de tafel rond en werd warm van binnen. Ik bedacht dat ik na twee dagen intensief samen optrekken gewoon heel veel van zo’n groep ga houden! Het zijn namelijk geen calimero’s, maar calihero’s!

ADD CoachZij willen aan de slag met nieuwe zelfkennis, inzicht en een flinke duw in de rug. Zij willen hun hoofd begrijpen en het dagelijks leven leuker en lichter maken. Zelfsturing dus. En ja, tuurlijk is er soms even een zucht en een traan, maar de klaagcultuur kom ik niet tegen.

Dus we gaan door! Met onze trainingen Effectief Leven met ADD. Kom je ook? Om te kijken hoe je nog meer een calihero met een bijzonder brein kunt worden? Van harte welkom!