Skip to main content

En dan is het alweer december. Koud en nat met af en toe een stukje blauw aan de hemel. Ik zit aan mijn kookeiland en zie de hemel open- en dichtgaan. Donkere dagen, waarop ik over het algemeen niet op mijn best ben. Maar…ik ga er lekker even tussenuit van 17 december tot en met 14 januari. Ik vraag mezelf nu een paar jaar af of ik al oud genoeg ben om te overwinteren in Zuid-Europa. Dat ga ik maar eens uitproberen. Vier weken naar Portugal. Ik ben benieuwd wat dat gaat opleveren.

Tussen de administratie door ben ik alvast aan het terugblikken. Eigenlijk sta ik versteld van al het werk dat, ook dit jaar weer, is verzet. Met of zonder maatregelen, lockdowns, mondkapjes, QR-codecheck en zelftesten. We zijn ‘gewoon’ doorgegaan.

ADD Coaching: terugblik op 2021

  • Aan de tweedaagse training Effectief leven met ADD namen 92 volwassenen deel;
  • Voor de variant voor jongeren met ADD waren er 62 deelnemers;
  • Achttien VIP-trajecten (bijna) afgerond, en dat betekent dat ik zo’n 72 wandelingen heb gemaakt met heel leuke mensen, die daardoor lichter en leuker kunnen leven met ADD;
  • En er zijn honderden individuele coachsessies geweest door de samenwerking met onze collega’s via de pagina Zoek een coach;
  • O ja, we hebben dus een Zoek een coach pagina in het leven geroepen! Deze brengt per 1 augustus vraag en aanbod makkelijker en sneller bij elkaar;
  • Dan zijn er per maand tussen de dertig en veertig videolessen – Maak kennis met je ADD – verkocht. Vaak vormen deze lessen een eerste stap op weg naar het gesprek met kinderen, partner of collega of naar goede begeleiding;
  • Honderden mails van zoekende ouders, partners en werkgevers zijn beantwoord;
  • Ik stond ook nog met een leuk artikel in het Nederlands Dagblad, maar dat kostte weinig inspanning.

En dan vind ik het nog jammer dat we (nog) niet iedereen direct en passend kunnen helpen. Eigenlijk blijf ik altijd het gevoel houden dat ik niet genoeg doe. Misschien heb ik een coach nodig …

Hoe vaak heb ik afgelopen jaar gehoord: ‘Ik wou dat ik dit geweten had toen ik jong was’. Of: ‘Eindelijk vallen de puzzelstukjes in elkaar’.

Er is veel werk te doen, maar gelukkig is er steeds meer bekendheid rondom ADD. Er komen betere boeken en steeds meer psychologen en therapeuten snappen dat personen met ADD een wat andere aanpak nodig hebben dan bij ADHD. Ik roep vanaf de start van ADD Coaching dat ik mezelf graag overbodig maak, maar dat is nog niet helemaal gelukt.

Pfff, wat heb ik hard gewerkt! Dan mag ik het met een gerust hart even vier weken rustig aan doen. Fijne decembermaand!