Skip to main content

omgaan met ADD

Je hebt de diagnose ADD gekregen of je herkent je in de eigenschappen. Nu moet je leren omgaan met ADD. De diagnose ADD kan veel duidelijkheid brengen. Voor zowel jezelf als je omgeving.

Had je al een vermoeden dat je dit had of komt het toch onverwachts? Ga je het accepteren en laat je het ook direct je omgeving weten? Of houd je het liever nog even voor jezelf? En hoe moeten jij en je omgeving nou met ADD omgaan?

Kortom: hoe kom je ‘uit de kast’ met je ADD diagnose?

De diagnose is gesteld, hoe ga je verder?

Oké, de diagnose is gesteld, je hebt ADD. Maar wat nu? Lange tijd hebben jij en je omgeving misschien wel gedacht dat er van alles mis was met je. Je familie en vrienden dachten misschien dat je niet geïnteresseerd in ze was, snel afgeleid, of dat je geen discipline had omdat je nooit wat afmaakt.

Je collega’s werden boos omdat je belangrijke afspraken telkens vergat en veel te chaotisch was. Nu je eindelijk weet dat er een oorzaak is voor deze warboel, wil je daar natuurlijk direct wat aan doen!

Maar hoe ga je dat doen? Het in je eentje proberen aan te pakken is niet aan te raden. Raadpleeg je huisarts of zoek online naar een professionele coach die veel ervaring heeft met omgaan met ADD bij volwassenen.

Ook belangrijk, vraag je directe omgeving om hulp!

Betrek je omgeving er bij

Heel belangrijk in het omgaan met ADD is je partner en/of omgeving te betrekken in je situatie. Op die manier weten zij ook wat er met je aan de hand is. Zo kunnen jullie samen leren hoe je wilt omgaan met ADD.

Communiceer met elkaar en probeer het niet in je eentje op te lossen. Geloof mij, je omgeving wil niets liever dan jou helpen. Zij zelf zijn daar ook bij gebaat, want leven met iemand met ADD is voor je partner en omgeving ook een uitdaging.

Wanneer jullie samen de uitdaging aangaan dan zul je zien dat het proces veel sneller en vooral gemakkelijker verloopt.

Tips hoe om te gaan met ADD

Ieder mens met ADD is anders en er is geen kant-en-klaar oplossing voor hoe jij kan omgaan met ADD. De meeste mensen weten het vaak ook niet.

Zo kunnen er strubbelingen en ruzies in het dagelijks leven ontstaan omdat jullie elkaar niet begrijpen. Lees de volgende praktische tips over hoe omgaan met ADD:

  • Structuur, regelmaat en ritme zijn belangrijk als basis
  • Maar geef zo nu dan ook toe aan je creatieve of impulsieve acties, want ook dat hoort bij jou
  • Probeer zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed dat creëert rust in je brein en in je lijf
  • Ontspan voordat je gaat slapen (maak een ommetje of neem een warme douche)
  • Stel doelen voor jezelf maar wil niet alles tegelijk
  • Maak to-do-lijstjes en leg deze zichtbaar neer of hang ze op zodat je deze dagelijks ziet en kan bijwerken
  • Afgeleid? Breng je aandacht terug door tegen jezelf te praten (liefst hardop)
  • Betrek je omgeving er bij, laat weten wat er in je omgaat. Communiceer!
  • Zorg er voor dat je genoeg tijd en ruimte hebt om jezelf weer op te laden
  • Zorg er voor dat je voldoende sport of dagelijks voldoende beweging krijgt
  • Zoek hulp! Je moet het zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen
  • Moeite met prioriteren? Download het urgentie-kwadrant en maak een overzicht m.b.v. deze tool, zoals in het voorbeeld hieronder

Urgentie Kwadrant

Volg samen de videolessen ‘Maak kennis met je ADD’

Het is lastig om elke dag uit te leggen wat er in je hoofd omgaat. Je wilt graag begrip van je partner of collega’s maar je loopt tegen diezelfde omgeving aan vanwege onbegrip.

Zij willen vaak wel helpen of in ieder geval meer begrip hebben voor mensen met ADD en ADHD, maar snappen ook niet precies wat er nu aan de hand is. En heel eerlijk, als je zelf niet zo’n hoofd hebt is het ook niet eenvoudig om je in de ander te verplaatsen.

Ik raad vaak aan om de video lessen op dezelfde tijd samen te kijken. Dat bespaart jou frustratie en voor de ander is het makkelijk en laagdrempelig om de informatie tot zich te nemen. Na het kijken is het makkelijker in gesprek te gaan omdat de herkenning en erkenning al is ontstaan door wat jou/jullie beiden hebben gehoord en gezien.

De videotraining is voordelig en de informatie blijft beschikbaar zodat je meerdere keren kunt kijken.

Heb je hulp nodig bij het omgaan met ADD? Volg dan de online videotraining ‘Maak kennis met je ADD‘, of doe mee aan ons 3 maanden programma Van Overleven naar Overzicht.