Skip to main content

in-of-uit-de-kast-add-coaching

Mijn nieuwe website is online.

Zo’n website aanpassen is een heel proces. Nadenken over de inhoud, nieuwe teksten schrijven, illustraties regelen… En anno 2016 mag een bedrijfsvideo niet ontbreken.

Over die video wil ik het even hebben. Die was voor mij wel een dingetje. Ik moest een script schrijven met daarin mijn verhaal, want daar zijn mensen benieuwd naar.Maar ja, dat verhaal is nogal persoonlijk en ik voelde me enigszins kwetsbaar. En nu ik dit schrijf, merk ik: het is eigenlijk nog steeds een dingetje. Want met die video kom ik online uit de kast en kan iedereen mijn verhaal horen. En er iets van vinden.

Tien jaar geleden kreeg ik de diagnose ADD.

Ik heb me eerst een paar jaar heel stil gehouden. Ik moest wennen aan het idee dat ik een label had… Heel nederland, inclusief ikzelf, heeft namelijk een mening over labels en diagnoses. Zou ik uit de kast komen, dan moest ik wel dealen met al die meningen.. Wat in mijn geval waarschijnlijk niet zou meevallen, want ik ben een gevoelig type. Een beetje weerbaarheid is belangrijk als je iets van jezelf laat zien.

Het is nu een paar jaar verder. Ik ben aan mijn label gewend geraakt en ik ben wat weerbaarder geworden. Het duurde even, maar hier ben ik! Mijn naam is Margo Matse, ik coach volwassenen met ADD en ik ben ervaringsdeskundige!

Wat communiceer je naar je omgeving?

Ook voor veel van mijn klanten is het een vraag: wat communiceer ik met mijn omgeving over mezelf? Wat gebeurt er in de relatie met deze persoon als ik het vertel? Wat gebeurt er met mijn cv en mijn kansen op de arbeidsmarkt? Wat gebeurt er als ik mijn label online zet en de hele wereld over mij kan lezen? Wat gebeurt er als ik door de jaren heen anders ga denken over de diagnose?

Logische vragen en belangrijk om over na te denken. En wat voor de een geldt, geldt niet automatisch ook voor de ander.

Op Wikipedia vond ik de volgende tekst:

‘Een coming-out wordt tegenwoordig gepropageerd als gezonde stap in het proces van zelfverwerkelijking en in de kast blijven als een beperking en onderdrukking van de eigen persoonlijkheid. Deze negatieve lading is al vervat in de kastmetafoor: in de kast is het donker en benauwd, uit de kast is men vrij en in het licht. Met hetzelfde recht kan echter beweerd worden dat men zich door uit de kast te komen als een buitenstaander opstelt en zichzelf daarmee vrijwillig tot doelwit maakt van discriminatie.’

Misschien wat zwart-wit en dramatisch allemaal.

Natuurlijk is het iets anders als je voor je geaardheid uit de kast komt. Feit blijft dat je kwetsbaar bent als je iets van jezelf deelt. Tip voor een ieder die met dit onderwerp stoeit: blijf dicht bij jezelf en doe datgene waarvan je voelt dat het oké is. Laat je niet gek maken door de wereld om je heen. Dan sta je sterk!

Ben je benieuwd naar mijn verhaal?

Je leest het hier. Of bekijk onderstaande video!

En mag ik jouw verhaal horen? Ik ben benieuwd! Neem gerust eens contact op.

One Comment