Skip to main content

Margo en Daan

‘Waarom krijg ik bloemen, Daan, ik ben toch niet jarig?’

‘Volgende maand!’ zegt Daan. Hij oefent dagelijks de dagen van de week en de maanden van het jaar.

‘Nee, ook niet volgende maand,’ gniffel ik, ‘pas weer in mei.’ Nog een poging: ’Waarom krijg ik bloemen, Daan?’

Daan kijkt zijn moeder vragend aan. Margo gaat weg, toch? Ik krijg een dikke knuffel en loop nog even de school in, waar ik de afgelopen acht jaar deze fantastische downer heb begeleid. You ADD joy to the world!

What you see is what you get

Thuis laat ik een traan rollen en ik app mijn vriendinnen dat het me toch een beetje zwaar valt. De wereld is zo lekker eenvoudig met Daan. What you see is what you get. Hij vindt het leuk of stom, doet zijn best of laat het afweten. Of komt met een grapje weer in een positieve flow. Hij kent alle liedjes van Kinderen voor Kinderen uit zijn hoofd en swingt er, een fractie van een seconde uit de maat, dagelijks op los. Hij deelt knuffels uit zonder dat je erom hoeft te vragen, en hij wijst jouw knuffel nooit af. Ik ga hem missen.

Hij heeft mijn dagen, weken, maanden en jaren structuur gegeven. Drie keer in de week was ik door Daan nog verbonden met het onderwijs. De schoolvakanties brachten ook ritme en structuur, fijn is dat. Nu knip ik het laatste lijntje door.

You ADD joy to the world!

Daan heeft een beetje extra. Bij het syndroom van Down zitten er van het 21ste chromosoom geen twee, maar drie stuks in elke lichaamscel. Zou het daardoor komen dat de wereld met hem een beetje mooier kleurt?

Iets extra’s, iets toegevoegd. Add betekent in het Engels toegevoegd. Zou het met je ADD-brein ook zo zijn?

Tijdens het uitlaten van de hond vertel ik mijn man dat ik een artikel ga schrijven over Daan. Ik vertel dat ik Daan een toegevoegde waarde voor de wereld vind. Vindt hij dat ADD ook iets toevoegt? Ja, zegt hij. Huh? Hij is nooit zo van dit soort vragen. Hij zegt: ‘Als ik naar jou en Nienke kijk, zie ik mensenkennis, een makkelijke omgang met anderen, een creatief brein, snel denken.’ Maar, vraag ik dan (ja, altijd maar vragen stellen), is dat karakter of ADD?

Positieve punten van ADD

Bij de positieve punten van ADD, tijdens de training Effectief Leven met ADD, worden deze wel vaak genoemd. Inlevingsvermogen, empathisch, creatief en anders denken. Ik ben niet zo erg van de positieve discriminatie. Want stel je voor dat je ADD hebt en niet creatief, dan ben je dubbel gehandicapt (grapje ) maar ik vind wel dat iedereen erbij hoort. Want ben je een beetje anders? Dan voeg je misschien wel iets heel moois toe aan deze wereld!