Skip to main content

Opruimen

ADD perfectie: opruimen

In mijn kinderjaren zag mijn slaapkamer er regelmatig uit alsof er een orkaan had gewoed. Gelukkig kreeg ik regelmatig ‘de geest’. Dan veegde ik mijn kast leeg en sloeg ik aan het opruimen, sorteren, wegdoen en stapelen. Zoals het een goed ADD’er betaamt, ging ik voor perfectie. Alles moest netjes, van mijn tafeltje met theeservies tot de vogelkooi (schoon zand!) en de plantjes in het raam. Hyperfocus dus. Ik kan me nog herinneren hoe ik de dag erna wakker werd: heel blij en supertrots. Dagelijks bijhouden bleek een onhaalbare zaak, dus werd ‘de geest’ mijn strategie. Alles laten ophopen en dan de beuk erin. Prima te doen als je nog bij je pa en ma woont.

Dwangmatig ordenen

Als tiener kreeg ik betaald om op vrijdagmiddag het hele huis op te ruimen. Op zaterdag maakte ik eerst bij de visboer thuis schoon en daarna hielp ik de slagerij van mijn ouders schoonmaken. Met 25 gulden in de week was ik waarschijnlijk het rijkst van de hele klas.

Als jonge moeder met te weinig uitdaging werd ik dwangmatig in het ordenen. De boodschappen werden net niet op alfabetische volgorde gezet. Aan de ene kant voelde het heerlijk alles onder controle te hebben, aan de andere kant was het ook eng. Het maakte mij krampachtig en mijn wereld klein. Door die periode kan ik me beter inleven in de dwangmatigen onder ons.

Ik had de overtuiging dat mijn omgeving superstrak moest zijn, voordat ik met iets anders aan de slag kon. Achteraf gezien was dat compensatie voor de drukte in mijn hoofd. Er steekt nog steeds waarheid in, maar inmiddels weet ik dat mijn eerste strategie nog steeds redelijk werkt en kan ik de rommel de rommel laten en deze blog schrijven. Kwestie van prioriteiten stellen. Als ik ‘de geest’ krijg, is de boel zo weer aan de kant.

Opgeruimd!

Gelukkig brengen de jaren wijsheid en mijn strategieën zijn menig keer veranderd. Maar opruimen blijft natuurlijk een thema. Veel van mijn klanten worstelen hiermee. Hoe breng je structuur aan en behoud je overzicht? Een aantal jaren geleden las ik het boek Opgeruimd! van Marie Kondo. Sinds die tijd ben ik een beetje fan van haar. Misschien vooral omdat ik blij van haar word. Dat is ook haar missie. Sparkle joy. En daar hoort een opgeruimd huis bij. Sinds kort heeft Marie Kondo een serie op Netflix. Dus mocht je niet zo’n lezer zijn, dan is de serie een leuk alternatief om met haar ideeën kennis te maken.