Skip to main content

Tijdens mijn ‘overwintervakantie’ in  Portugal ontving ik deze ontzettende leuke mail van Hella. She made my day! 

Met toestemming deel ik haar enthousiaste maar ook eerlijke verhaal. Lees wat de tweedaagse training die zij volgde in 2022,  allemaal in beweging zette! 

Hella’s verhaal

Ah ja… hier ben ik dan eindelijk!  En wat heb ik sinds de 2-daagse ADD-training veel meegemaakt! 

2022 was sowieso – en héél voorzichtig uitgedrukt – een woelig jaar. Met intens verdrietige dingen, maar ook veel liefde, vreugde en plezier.

Weet je nog? Ik ben die ADD-er met een huis vol verhuisdozen, waar ik sinds mijn verhuizing 16 jaar geleden maar niet toe kon komen om te openen en uit te zoeken! En ja, ik heb inderdaad een VIP-moment gehad tijdens de training. Daar had ik totaal niet op gerekend. Wat voelde ik me onzeker! Stond ik daar in het middelpunt. Ik kwam nauwelijks uit mijn woorden. Er vielen stiltes in mijn “verhaal”. En hoe ging ik jullie mijn verhaal vertellen zonder me diep te schamen? Het zweet brak me uit, de tranen kwamen omhoog. Pfff… Wat deed je me aan, Margo?? 

Ik voel me nu stoer dat ik toentertijd zelf de uitdaging ben aangegaan door me in te schrijven voor de training. Daar is véél ellende en een heleboel uitstelgedrag aan vooraf gegaan… Maar ik zat vast en kon niet meer anders als ik verder wilde komen. Op het moment dat ik daar voor jullie stond kon ik wel door de grond zakken! Achteraf gezien was het waarschijnlijk de doorbraak die ik nodig had. Ik kreeg zoveel bijval in de groep. En ik voélde dat iedereen me écht begreep. Met allemaal vreemde mensen in een zaaltje en ik voelde me in korte tijd ongekend op mijn gemak. Een wonderlijke gewaarwording. Ik kan het weer voelen terwijl ik dit schrijf en daar kan ik jou alleen maar dankbaar voor zijn. “Gewapend” met wat ik van jou op de training heb geleerd, heb ik fantastische nieuwe ervaringen opgedaan.

Schuldgevoel? Ja, nog steeds. Maar nu kan ik er in het moment over nadenken en me realiseren dat schuldgevoel mij niets oplevert. Daarmee stel ik mezelf gerust. Zélfs als mijn gevoel nog niet helemaal volgt.

Me stom voelen? Yep. Maar dat schud ik steeds makkelijker van me af en dan leg ik de situatie gewoon even uit. Ik durf nu uit te leggen wat er op zo’n moment door me heengaat en waarom ik iets wel of juist niet kan. Mensen snappen dat gewoon… Merk ik dat ik halverwege het verhaal van iemand helemaal niet meer volg? Dan zeg ik: Sorry, vind je het erg om even opnieuw te beginnen, ik was er met mijn hoofd niet bij. Mensen hebben daar gewoon geduld voor… Raak ik halverwege mijn verhaal zelf de draad kwijt? Dan zeg ik gewoon: Sorry, ik ben de draad kwijt, ik pak het straks wel weer op als het mij te binnen schiet. Mensen hebben daar gewoon begrip voor…!

En in het Engels werkt het precies hetzelfde. (Geintje) Ik heb het voor het eerst in mijn leven aangedurfd om alleen op vakantie te gaan. Een week in Toscane met 9 Engels sprekende vrouwen die ik nog nooit ontmoet had. Ik heb voor het eerst in mijn leven in mijn eentje gereisd, in mijn eentje gevlogen, in mijn eentje het hotel in Florence gevonden en in mijn eentje kennis gemaakt met allemaal vreemde mensen die geen woord Nederlands begrepen. Na die week ben ik met één van hen nog 2 weken naar Napels, Sorrento, de Amalfische Kust en Rome doorgereisd en daar veel mensen ontmoet. Een fantastische tijd. Ik heb me al die tijd vastgehouden aan mijn nieuwverworven zekerheid en als iets even niet ging zei ik dat gewoon. And they all understood me… Haha!

Jan en ik hebben ons na jouw aankondiging ook ingeschreven voor de ‘ADD in je relatie’ training. We zijn er een aantal weken terug pas aan begonnen. Op de zondagochtenden in bed met een kop koffie erbij. We zijn nu bij het huiswerk van les 3. We vinden het allebei ontzettend leuk om te doen en hoewel al 43 jaar samen, verrassen we elkaar soms nog met hoe we over dingen denken. Zo grappig om aan de hand van de training terug te gaan in de tijd en van elkaar te horen hoe we ons bepaalde gebeurtenissen herinneren! En het éne triggert het andere. Onderwerpen die naar de achtergrond waren verdwenen zorgen voor urenlange gesprekken. Lachen!

En ja, we zijn nog maar net begonnen met deze training, maar we zien al mogelijkheden om ons dagelijks leven toch nog wat makkelijker te maken. Dat gaat trouwens ook automatisch, omdat Jan (die altijd al veel begrip voor mij heeft) mij nog beter leert begrijpen. Hij vindt de wetenschappelijke kant van de training ook heel interessant en duidelijk uitgelegd. Hij is vol lof over de presentatie van de training. “Geef Margo daarover maar mijn complimenten!” riep hij vanmiddag toen hij de deur uit ging. Bij deze! (Hij vindt mij sinds de 2-daagse training een “ander mens”, nóg leuker… haha!)

Ik sluit af met jou een fantastisch succesvol jaar toe te wensen. Veel geluk en gezondheid.

Lieve groeten en wie weet tot ziens,

Hella

Kijk, hier word ik echt zo blij van! Wat een mooi verhaal en zo leuk geschreven. Dank je wel Hella!

Wil jij ook aan de slag met jouw ADD? Kijk eens bij onze ADD trainingen, wie weet zit daar wat tussen wat jou net zo gaat helpen als het Hella heeft geholpen en nu nog helpt.