Skip to main content

Effectief taken aanpakken_ADD Coaching

Nienke en ik besloten op een saaie lockdown-zaterdag een nieuwe uitdaging aan te gaan en een red velvet witte chocoladetaart te maken. Efficiënt taken aanpakken is bij ons niet echt aan de orde. We deden anderhalf uur over de boodschappen. Maar dat was de schuld van mr. Jumbo omdat hij geen kleurstof had dus moeten we ook nog langs Appie. Het ging er lekker op z’n ADD’s aan toe. Het bakpoeder werd o.a. niet toegevoegd (stond nota bene voor onze neus de hele tijd) en we bakten tegelijkertijd ook nog een browniecheescake frambozentaart en een quiche want we waren toch al bezig en dan kan je het maar beter groots aanpakken.

ADD: het disfunctioneren van de executieve functies

Dus hopten we van het ene recept naar het andere en zo ging er hier en daar iets niet goed. Zoals je ziet is de red velvet meer een smurfentaart geworden. Deze smaakte overigens prima! De brownie cheesecake was zo massief dat ik de hele maand januari zal gebruiken om deze te verteren. Wat natuurlijk ook weer lekker duurzaam is.

In het boek ‘Het ADD-syndroom’ (afschuwelijke titel; ) kwam ik deze uitleg tegen over het disfunctioneren van de executieve functies (die je zeker nodig hebt bij bakken en koken) ondanks een hoge intelligentie:

De tekortkomingen en beperkingen van de executieve functies spelen een belangrijke rol in het, foutief of onvoldoende, aansturen van cognitieve processen. Het kan zelfs zo zijn dat personen met ADD een hoge intelligentie hebben en geen leerstoornissen hebben maar wel chronisch problemen met het effectief aanpakken van taken. Je kunt hen vergelijken met een ongeorganiseerde kok die een maaltijd op tafel probeert te zetten:

Effectief taken aanpakken

ADD Coaching effectief taken aanpakkenStel je een kok voor die een bepaald gerecht gaat maken. Hij heeft een keuken met alle apparatuur, planken vol met alle noodzakelijke ingrediënten en hij kan het recept in het kookboek lezen. Stel je nu eens voor dat deze kok de voor het recept benodigde ingrediënten niet van de planken pakt, de oven niet op tijd voorverwarmd en het belangrijkste ingrediënt niet heeft ontdooit. Tijdens het bereiden van het recept loopt de kok elke keer opnieuw naar de planken op zoek naar de juiste specerijen, ontdooit nog even snel het vlees in de magnetron en zet op het laatste moment de oven aan. Alles in volledig verkeerde volgorde. Ondanks het feit dat deze kok de juiste apparatuur, ingrediënten en het recept tot zijn beschikking heeft, is het niet waarschijnlijk dat deze gemotiveerd ongeordende kok het voor elkaar krijgt het eten op de afgesproken tijd op tafel te zetten.

ADD-eigenschap: zoveel mogelijk willen doen maar niet veel gedaan krijgen

Deze gemotiveerde maar ongeordende kok komt voor als iemand die een ernstige vorm van ADD heeft en die een taak probeert uit te voeren maar ‘het niet voor elkaar krijgt.’ Mensen met ADD beschrijven zichzelf vaak als iemand die graag diverse taken wil uitvoeren maar niet in staat is de benodigde executieve functies te activeren, in te zetten en vol te houden.

Herken jij je in deze kok en ADD-symptomen? Bij welke taken creëer jij chaos vanwege gebrek aan overzicht en een duidelijke strategie?