Skip to main content

Gevolgschade van ADD

Gevolgschade van ADD

Op mijn vijftiende deed ik eindexamen. Ik ging ervan uit dat ik zou slagen. En waarom ook niet? Ik had drie jaar lang zonder ook maar iets uit te voeren magere voldoendes binnengesleept, dus dan zouden die eindexamens ook moeten lukken. Alleen voor wiskunde kneep ik ’m een beetje.

Jaren later – ik was al halverwege de twintig – schrok ik midden in de nacht wakker van het geschreeuw van meneer Loos. ‘Margo Teekens! Het examen economie is al begonnen!’ Economie? Kak! Een vriend duwde een rekenmachine in mijn handen en ik snelde naar het lokaal, waar ik toch weer genoeg wist te produceren voor een magere voldoende.

Wat zit er in jouw ADD-rugzak

Zo’n nachtmerrie valt onder de noemer gevolgschade. Hoe koelbloedig ik op dat moment ook reageerde, blijkbaar was de schrik zo groot geweest dat ik jaren later in het holst van de nacht met hartkloppingen rechtop in mijn bed zat.

Ook in jouw rugzak kunnen brokken en scherven zitten die het gevolg zijn van ADD. Schade die je interne criticus heeft aangericht bijvoorbeeld, de dialoog in je eigen hoofd, die negatief en verwijtend kan zijn en kan werken als een zweep. Of die ontstaan is door kritiek van docenten, familie, vrienden over je vergeetachtigheid of onachtzaamheid. Maar gevolgschade kan ook het gevolg zijn van traumatische momenten in je leven.

Schiphol of Eindhoven? ADD-chaos!

Vanochtend bracht mijn man mij naar Schiphol. Ik ging een weekje met een vriendin naar Griekenland. Heerlijk! Toen we bijna bij Schiphol waren, riep mijn vriendin opeens: ‘Schiphol?! We moeten toch naar Eindhoven?!’

Kak!

We hebben ons vliegtuig nog wel gehaald, op het nippertje. Of dit incident een blooper blijft of een trauma wordt, zal ik pas over een paar jaar weten … als ik ’s nachts wakker schrik van een harde stem. ‘Schiphol?! We moeten toch naar Eindhoven?!’

Kijk ook even naar dit leuke filmpje met voor- en nadelen van ADD.

Zijn mijn blog en dit filmpje herkenbaar? Wil jij ook leren leven met ADD? Kom dan naar mijn 2-daagse training Effectief leven met ADD. Meld je aan!