Skip to main content

Ik heb me opgeworpen als reisgezel voor mijn broer Piet, die zich wil oriënteren op Portugal. Zou hij in dit land willen wonen? Hij heeft het er al een poosje over, maar hij heeft last van uitstelgedrag, dus een duwtje in de rug kan hij wel gebruiken. Ik houd ervan mensen in beweging te krijgen en ik spreek mijn broer weinig, dus – hop! Nieuwjaarsdag (te) vroeg in de ochtend gaan we op weg.

Portugal versus Nederland

In het vliegtuig nemen we letterlijk afstand van ons eigen Nederland, land met 1000 regeltjes en met veel gedoe over identiteit en multicultizaken. Ik ben blij met de vrijheid die we hebben, de discussies die we kunnen voeren, met het onderwijs en de zorg. Er valt van alles te verbeteren, maar vergeleken met andere landen is er ook al veel goed.

Mijn broer is minder te spreken over ons kikkerlandje. Net als Tos (de papa van Otje, Annie M.G. Schmidt) snapt hij niet dat je overal ‘papiertjes’ voor nodig hebt. Als uit je werk al blijkt dat je ergens verstand van hebt, waarom dan nog een certificaatje? De drukte op de wegen staat hem ook tegen. Met de motor een ritje maken is zelfs op zondag een uitdaging. Dus zou het in Portugal zomaar beter toeven kunnen zijn dan in de Lage Landen.

Ontmoetingen met emigranten in Portugal

Na een dagje Porto rijden we naar een camping aan de rand van Parc de Estrella. In oktober vorig jaar woedden hier meer dan 100 bosbranden. We rijden drie dagen lang door een letterlijk zwart woud! Tel daar mist en regen bij op en je kunt je vast wel een voorstelling maken van mijn gemoedstoestand.

We hebben een aantal afspraken met Nederlandse emigranten. De eerste stop is in Quinta de Cagehonas. Rieke, een sprankelende 50-plusser, had van kinds af aan in gedachten al een koffer klaarstaan. Zij viel voor het ongerepte landschap en heeft hier samen met haar partner de afgelopen 24 jaar een mooi bestaan opgebouwd. Van Rieke leren we dat je jezelf overal mee naartoe neemt en dat je als single 50-plusser niet te ver van de bewoonde wereld af moet gaan zitten – je wordt namelijk wel een dagje ouder!

De tweede stop is in Tabua. Heleen, nu 11 jaar in Portugal, runt hier een makelaarskantoor. Het lukt haar inkomen te genereren op een plek die dichter bij het paradijs komt dan ons platte stukje aarde. Dat Piet single is, ziet zij als een voordeel, want dan loopt in elk geval zijn relatie niet stuk. Dat is haar overkomen en dat is ook het meest voorkomende bijverschijnsel van emigreren volgens haar.

De derde stop is in Quinta das Flores, waar Nico woont die vroeger in de Flevopolder 100 hectare grond bezat. We lunchen er met gegrilde kip, een rood wijntje, de zon en uitzicht op heel veel groen. Hier is rust, hier is ruimte, hier ligt het tempo een stuk lager dan in ons jachtige Groene Hart.

Hoe zit het met jouw omgevingsfactoren?

Moet je naar het buitenland om die vraag te kunnen beantwoorden? Ik niet. Ik houd van Holland en van drukte en rust en de afwisseling daartussen. Maar als je chronisch ontevreden bent, is het wel goed om naar je omgevingsfactoren te kijken. Met wie trek je op? Waar woon je? Ben je blij met je werk? Is je sociale leven prettig georganiseerd? En als je daar een verandering in kunt aanbrengen, waarom zou je het niet doen?

Hoe nu verder?

Het zou zomaar kunnen zijn dat broer Piet een combi maakt van Portugal en Nederland. Verschillende ideeën en mogelijkheden zijn in beeld gekomen. De winst van de week bestaat uit meer inzicht in intenties en intrinsieke motivatie en een beter beeld van de plek die er eerst alleen maar in gedachten was.

Wat ik tegen mijn broer zei, zeg ik ook vaak tegen mijn coachees. Kom in beweging! Ga experimenteren! Want pas als je in beweging komt, krijg je informatie. Gaandeweg vormen ideeën zich vanzelf. Op deze aardbol bevind je je blijvend in een proces. En hoe leuk is dat! Ook als je aannames niet blijken te kloppen en de omgeving niet is wat je ervan hoopte. Je krijgt zoveel meer dan je van tevoren kunt bedenken. En met een open mind leer je van elke ervaring.

Basistraining ADD

Zit jij in je ADD-bubbel en kom je niet in beweging? Of heb je te veel overhoopgehaald en zie je door de (zwarte) bomen het bos niet meer? Sta je in vecht-of-vluchtstand en kom je er alleen niet uit? Kom naar de training: Effectief leven met ADD en leer alles over uitstelgedrag, plannen, concentratie, omgevingsfactoren en nog veel meer.