Skip to main content

Hoe houd je in alles de drukke decembermaand in het gareel? Wil jij kerststress voorkomen? Je krijgt in dit artikel zeven tips van mij en drie tips van Facebookvolgers van ADD Coaching.

Want wat kan het druk zijn in je hoofd in december!
Gek eigenlijk, want we stevenen af op een paar vrije dagen. Maar daardoor vormen zich dan ook weer zulke definitieve deadlines, waarvoor we nog van alles ‘moeten!’

Sinterklaasdrukte

De vraag is of het in werkelijkheid echt zo druk is of dat de druk wordt opgevoerd door onze eigen gedachten.
Wekenlang sudderde het bij mij al in verband met Sinterklaas, surprises, cadeautjes, op het laatste moment voor iedereen nog een kleinigheidje en daar moet dan natuurlijk ook nog een gedichtje bij. Het werk gaat door, nieuwe klanten melden zich aan, de trainingen lopen vol en een nieuw product is in de maak. Inmiddels hebben we Sinterklaas gevierd en hem vriendelijk weer de boot op geduwd, hup naar huis! Tot volgend jaar!

Van Sinterklaas naar de Kerstman

En dan direct door naar kerst. De boom stond vóór pakjesavond al in de achtertuin en mag naar binnen. De lampjes zijn stuk (what’s new?), dus even nieuwe halen. De versiering mag ook weer een beetje worden aangevuld dit jaar. Wat gaan we eigenlijk doen met kerst… De familie is een beetje verbrokkeld. Hier en daar ligt nog een open vraag of zou ik eigenlijk toch eens wat eenzame luitjes moeten uitnodigen. Maar als ik me, in mijn enthousiasme, van alles op de nek haal, heb ik straks stress met kerst. En als ik niks bedenk, wordt het een bore-out… Gedoe!

Kersttips voor mensen met ADD van mensen met ADD!

Ben ik de enige die hier last van heeft? Dan moet ik maar eens op zoek naar de beste kersttips voor ADD’ers. Oh, die bestaan niet? Dan maak ik ze maar zelf. Met input van volgers op de Facebookpagina van ADD Coaching.

 1. Zorg dat je in de decembermaand elke dag naar buiten gaat. Een wandeling zorgt ervoor dat je brein ‘aan’ gaat staan. Dus ook met de kerstdagen, hup, naar buiten!
 2. Moet je nodig opladen? Hou een van de twee kerstdagen dan lekker leeg… Mocht het guur, koud en ellendig zijn en heb je geen zin in sociaal wenselijk gedrag, dan houd je een pyjamadag met een goed boek, warm bad en een feel-good movie (en gezonde snacks).
 3. Laad jij op met mensen om je heen? Nodig dan uit wie je wilt, maar ga niet de alleen de kar trekken. Dus allemaal iets meenemen, lekker delegeren. Let op! Degene die uitnodigt hoeft echt niet altijd het hoofdgerecht te maken.
 4. Online je boodschappen doen is lekker overzichtelijk en je hoeft geen verschrikkelijke supermarkten in. Impulsaankopen worden ook gereduceerd. Oké, last minute zal je toch nog één en ander moeten halen maar als je 80 procent in huis hebt, scheelt dat alvast kerststress.
 5. Word je opgeslokt door je kids en lijdt je relatie aan aandachtsarmoede? Regel oppas en ga met je partner even samen weg. Het liefst een nachtje erbij. De hotelprijzen vallen nog reuze mee in de kerstvakantie.
 6. Ga niet los met suikers, vet, koolhydraten en alcohol. Neem je alvast voor om gezond en met mate te eten, stay in control! Je brein wordt super onrustig van een insulinespiegel die op en neer gaat als een karretje in een roller coaster. En je slaapkwaliteit gaat al na één glas wijn onderuit. (Leuk ben ik, hè?)
 7. Leuke gesprekken voeren? Voor 17,50 euro koop je de feestdageneditie van Vertellis. Gewoon op tafel leggen. Je vrienden worden vanzelf nieuwsgierig. (Zie vertellis.nl)

Kerststress voorkomen: tips van mensen met ADD

 1. Meike Schapink: onderzoek je grens en maak afspraken
  ‘Het is even wennen voor de familie, maar wij doen één dag kerst. Soms alle familie samen (dus ouders en schoonouders) of we komen met de rest later weer bij elkaar. Dus de tip is: voel waar jouw grens ligt en vind samen met de mensen om je heen een oplossing. Niet iedereen hoeft zich constant aan jou aan te passen. Maar jij hoeft ook niet steeds heel erg over je grens heen te gaan.’
 2. Marije de Vries: plan tijd in om te mijmeren
  ‘Ik vind het een heerlijke tijd, maar tegelijkertijd ook vreselijk onrustig, druk en chaotisch. Bovendien ook financieel best een pittige maand. Het overzicht houden is best lastig in deze tijd en al die prikkels zijn soms te veel van het goede. Heel duidelijk je grenzen aangeven is belangrijk. Op die manier houden anderen ook rekening met jou. Verder is het belangrijk me-time in te plannen. Mijmertijd. Gewoon even niks en op jezelf zijn, in een prikkelarme omgeving.’
 3. Ecatherine Lammer-de Graaf: Niet teveel hooi op de vork
  ‘Niet teveel hooi op je vork nemen en ver van te voren nadenken hoe je het gaat doen.’ En nog een kleine aanvulling van mij als vijftig-jarige ervaringsdeskundige ;-).

Mocht je iets hebben afgesproken of gepland waar je achteraf toch stress van krijgt? Dat noem je dan heel handig voortschrijdend inzicht. Ga alsnog in gesprek, door hardop na te denken met de mensen om je heen. Dan wordt de kerststress al minder.

Heb jij nog andere tips om kerststress te voorkomen? Laat het weten in een reactie onder dit blog of stuur me een mail! Dan deel ik jouw tip op mijn Facebook pagina en Instagram account.