Skip to main content

Vriendinnenbibliotheek.

Nee, vriendinnenbibliotheek is geen galgjewoord.
Aanleiding voor deze term was een goed gesprek tijdens een rondje bos met een bijzondere vriendin die ik al 25 jaar ken, maar niet enorm veel zie of spreek. Deze vriendin is artistiek en talig en schrijft prachtige boeken. Ik kan haar humor en manier van spreken erg waarderen. Als we elkaar zien, komen man, kinderen, werk en vriendschappen altijd aan bod.

We spraken erover dat vriendschappen ingewikkeld kunnen zijn. Wat zijn de verwachtingen over en weer, voldoe je aan die verwachtingen en wat krijg je terug? Is het de moeite waard te investeren of kost een vriendschap meer dan die oplevert? Soms vergis je je en krijg je een oplawaai omdat de ander teleurgesteld is in je, of je krijgt onverwachts liefde en bevestiging en dan vraag je je af waarom deze mensen jou eigenlijk toch wel tof vinden.

Best Friends Forever

Ik heb het voorrecht gehad een BFF (best friend forever) te hebben gehad – helaas is zij te vroeg overleden. Nu heb ik het voorrecht lieve vriendinnen om me heen te hebben die allemaal zo hun eigenaardigheden hebben, waardoor ik me bij verschillende activiteiten kan afvragen wie ik daarbij kan betrekken. Andersom betrekken deze leuke mensen mij ook weer in hun ideeën en activiteiten. Kruisbestuiving dus.

We kwamen al wandelend tot de conclusie dat al je vriendinnen bij elkaar een ‘vriendinnenbibliotheek’ vormen. Je trekt met elkaar op, ziet elkaar een tijdje niet, maar als je er behoefte aan hebt, staat er iemand voor je klaar met haar unieke inhoud waar je je aan kunt warmen of optrekken. Je hebt vriendinnen met wie je kunt lachen, die je opbeuren, die je inspireren, van wie je leert, met wie je naar de sauna gaat of een stedentrip maakt. Wat een rijkdom!
Natuurlijk sta je zelf ook in verschillende bibliotheken. Het vraagt een actieve houding om ervoor te zorgen dat je niet staat te verstoffen en te vergelen.

Welke vriendschappen hebben jouw aandacht nodig?

Zijn er op dit moment vriendschappen die aandacht nodig hebben? Zijn er mensen aan wie je regelmatig denkt en die je eigenlijk mist, of van wie je wel wilt weten hoe hen gaat? Het is vakantietijd. Misschien neem je een stapel boeken mee naar je vakantiebestemming. Daarnaast kun je ook een paar vriendinnen opzoeken op Facebook of een kaartje te sturen om te laten weten dat je aan hen denkt.

Ik wens je een volle bibliotheek toe het komend jaar!