Skip to main content
Illustratie van Freepik.com

Freepik.com

De afgelopen jaren ben ik door het vele reizen veel van woonplaats gewisseld. Dat was voor mij nooit echt een groot probleem. Een dag van tevoren mijn backpack inpakken, in de auto stappen en daarna mijn backpack weer uitpakken. Verandering van omgeving, nieuwe contacten en avonturen, ik vond het heerlijk.

Weer terug in Nederland had ik een nieuwe woning nodig. Na korte tijd van de ene woning naar de andere te hebben gependeld, vonden mijn vriendin en ik een nieuwe, eigen woning: een heerlijk ruim appartement in een prachtig oud stadscentrum. Met kantoor aan huis en een ruim balkon, waar het overgrote gedeelte van de dag de zon op schijnt. Heerlijk vooruitzicht, zou je zeggen. En toch leveren dit soort verhuizingen mij enorm veel onrust op. Waar komt deze onrust vandaan? Is dat omdat plannen met ADD een extra uitdaging voor mij is?

Plannen met ADD: keuzes maken

Het begint eigenlijk al op het moment dat het contract wordt getekend. In eerste instantie ben ik heel blij, maar al snel bekruipt me een gevoel van onrust. Er moet een hoop geregeld worden. Zoals nieuwe meubels bestellen, en het oude huis opruimen en schoonmaken. Er moeten keuzes worden gemaakt. Welke verf komt er op deze muur? Laminaat of toch tapijt? Dan moet er nog een planning komen. Wie komt er helpen klussen? Waar halen wij een aanhanger vandaan?

En hier ontstaan de eerste problemen. Het is enorm lastig om op de lange termijn te plannen met mijn ADD, ik kan lastig inschatten hoeveel tijd iets kost. Hierdoor raak ik het overzicht kwijt en heb ik het gevoel dat dingen uit mijn handen glippen. Ik mag van geluk spreken dat ik een vriendin heb die goed is in plannen –  waar zou ik zijn zonder haar!

Verandering in gedrag en levensstijl

De verhuizing komt steeds dichterbij en ik merk dat mijn gedrag verandert. Ik word kortaf naar de mensen om mij heen, ervaar meer stress op mijn werk en mijn algehele gemoedstoestand verslechtert. Langzaamaan verandert mijn eetpatroon. Ik ga ongezonder eten, trek net iets te vaak een biertje open en sport veel minder. Uit alles blijkt dat ik niet helemaal goed in mijn vel zit.

ADD uitstelgedrag

Zoals zo vaak regel ik vervelende taken op het laatste moment. De dag voor vertrek begin ik pas met inpakken en schoonmaken. Uiteraard kom ik er dan pas achter dat we niet beschikken over voldoende verhuisdozen. Dan maar in sportassen, boodschappentassen en mandjes. Ik start met de ramen lappen. Halverwege zie ik dat de spiegel van de kast vies is, dus besluit ik die eerst maar te doen. En uiteraard is de vaatwasser net klaar, dus die kan ook niet wachten. Ik beland van de regen in de drup en aan het einde van de dag ben ik doodop. En de verhuizing moet dan nog beginnen!

Ik voel dat mijn bloeddruk met de minuut stijgt. ‘Waar moet dit heen, waar ligt dat? Wat zullen we hier mee doen?’ Ik ben nooit een grote fan geweest van veel mensen in mijn huis. En zeker niet wanneer deze mensen, met alle goede bedoelingen, ook nog eens aan mijn spullen zitten. Het klusteam trekt zijn eigen plan, waardoor mijn taakverdeling in duigen valt. Ik word steeds meer gestrest. Ook al helpt het dat ik weet dat het niet ligt aan de mensen om mij heen, maar dat ADD hier mede debet aan is. Mijn eigen gedrag maakt mij onzeker, ik heb het idee dat ik raar overkom. Oprecht dankbaar ben ik voor alle hulp, waarom kan ik dit dan niet uiten door mijn gedrag?

Eindelijk verhuisd!

Uiteindelijk is de verhuizing voorbij, staat alles op zijn plek en is het klusteam vertrokken. De volgende ochtend word ik wakker en lijkt er niks meer aan de hand te zijn. Er is een last van mijn schouders gevallen, ik ben weer ontspannen. Het regelmatig sporten en mijn gezonde levensstijl komt weer terug. Ik voel mij weer ontspannen op werk en ben gezelliger voor mijn naasten.

Hoe ervaren jullie zo’n verhuisproces? Veroorzaakt dat net zoveel problemen met plannen met ADD als bij mij? Wat zijn jullie tips en trucs om het makkelijker te maken? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Wil jij ook beter leren plannen met ADD, op een laagdrempelige manier? Dan is onze videotraining ‘Maak kennis met je ADD‘ iets voor jou!