Skip to main content

Leven met ADD

Onlangs vertelde een collega me dat haar jongste dochter op de wen-ochtend van school een werkblad had gekregen waar ze woordjes mocht inkleuren. Toen mijn collega haar aan het eind van de ochtend kwam ophalen, trof ze Fleur enigszins gestrest aan; ze had de werkbladen nog niet af! De vakjes die ze wel had ingekleurd waren keurig. Fleur werkt graag netjes en aandachtig, maar dat betekent dat ze meer tijd nodig heeft of haar ‘werk’ niet af krijgt. Fleur is in aanleg dus een type mens dat meer tijd nodig heeft dan gemiddeld om haar doelen te halen.

Het tegenovergestelde type bestaat ook

Mensen die snel en effectief werken, makkelijk gestelde deadlines en doelen halen – en misschien ook nog een geweldig sociaal leven onderhouden en in de zomervakantie met gemak vijftien boeken lezen. Waarschijnlijk zitten er in de groep van Fleur ook kinderen die in aanleg zo zijn.

Lanterfanten

Je kunt de conclusie trekken dat mensen, groot en klein, verschillen in leef en werk tempo. Hoe lastig kan het zijn als je merkt dat je niet aansluit bij je omgeving en dat je daardoor misschien wel moeite hebt verbinding te maken. Je kunt gestresst door raken door de snelheid of traagheid van de ander.

Bij personen met ADD kan het leef- en denktempo sterk wisselen. Het ene moment kunnen ze bergen verzetten en zijn ze niet te stoppen, maar er kunnen ook uren of dagen voorbijgaan met dromen en lanterfanten. Hoe mooi zou het zijn als je oké bent met jezelf en dat je op je eigen tempo je werk kunt doen en je leven kunt indelen met veel of weinig doelen en/of agendapunten? Dat het oké is om te lanterfanten en te hyperfocussen en alles ertussenin? Dat jij je eigen leven leeft met of zonder een ADD brein maar happy met jezelf?

Leven met ADD

In de praktijk heb je natuurlijk wel te dealen met werk en je omgeving. Toch is het mogelijk in balans te zijn en mag je leven in het ritme dat bij je past. Hoeveel burn-outs zou het schelen als we daar meer op gaan focussen? Leef je leven met ADD.

We zijn niet allemaal hetzelfde, gelukkig!