Skip to main content

druk-in-je-hoofd-ADDIn mijn kindertijd mochten mijn broer, mijn zus en ik van onze ouders een sport of hobby kiezen. Mijn zus ging paardrijden en ik koos voor pianoles. Eigenlijk wilde ik ook paardrijden, maar op de een of andere manier moet ik blijkbaar altijd net iets anders doen dan een ander. Geen idee waar dat vandaan komt. Ik heb er nog steeds een handje van en dat maakt dat ik altijd druk ben in mijn hoofd.

Hulpmiddelen om overzicht te creëeren in je hoofd

H. op de Tak schreef in over het feit dat zij altijd haar sleutels kwijt was. Pas toen H. op de Tak eind dertig was vond ze de oplossing: een truttige handtas!

Vóór die tijd beschouwde ze handtassen als truttig. Een prachtig voorbeeld van een beperkende overtuiging, want achteraf gezien had ze – zonder die belemmerende gedachte – al veel eerder gebruik kunnen maken van zo’n handig hulpmiddel aan haar arm waar ze portemonnee, sleutels, labello, tampons en zonnebrillen in kon gooien.

Onder de loep en tackelen die gedachten!

Hoe komen we toch aan dit soort overtuigingen die een obstakel vormen om bij de leuke, slimme en effectieve strategieën te komen? Hoe kom je erachter wat die overtuigingen precies zijn? En het allerbelangrijkste: hoe kun je ze succesvol tackelen?

ADD en je interne dialoog

ADD komt met overactiviteit in je hoofd: een innerlijke dialoog waarbij de criticus in jezelf vaak een flinke inbreng heeft. Beperkende overtuigingen versterken die innerlijke criticus alleen maar, zodat het bedenken en uitproberen van nieuwe strategieën nog lastiger wordt dan normaal.

Oefening: creëer rust in je hoofd

Natuurlijk zijn de voorbeelden die ik noemde, van de handtas en de hobby’s, niet wereldschokkend. Toch hebben jij en ik gedurende de dag veel gedachten die ons niet verder helpen. Gedachten over je partner, de kinderen, je werk, de buren, maatschappelijke issues. Al die gedachten kunnen je leven behoorlijk beïnvloeden; ze zorgen ervoor dat je je doelen niet bereikt en je talenten niet volledig tot bloei komen.

Let vandaag eens op je gedachten; als je er een herkent die ervoor zorgt dat je geen actie onderneemt of alleen gaat denken in problemen, stel jezelf dan deze vragen eens:

 1. Is het waar wat ik denk?
 2. Wat gebeurt er als ik deze overtuiging vasthoud?
 3. Wat gebeurt er als ik deze overtuiging loslaat of probeer te veranderen?

Voorbeeld van de oefening

Op dit moment kijk ik naar buiten en denk: de zon schijnt, het is dus heerlijk wandelweer, maar ik zit hier binnen te worstelen op een artikel. Ik heb een zwaar leven!

Een goed moment om mezelf de drie vragen te stellen die ik zojuist noemde:

 1. Is het waar?
  Ja, het is waar dat de zon schijnt en dat het mooi wandelweer is.
 2. Wat gebeurt er als ik deze overtuiging vasthoud?
  Dan creëer ik onrust in mijn lijf, waardoor mijn hoofd en lichaam gaan zeggen: ‘Naar buiten!’ Zo raak ik mijn focus kwijt.
 3. Wat gebeurt er als ik deze overtuiging kan loslaten of probeer te veranderen?
  Dan schrijf ik dit artikel met liefde. Omdat ik het vandaag wil plaatsen en omdat dat dan gaat lukken. Ik kan ook straks de fiets nemen en alsnog naar buiten gaan.

Welke beperkende overtuiging ga jij tackelen?