Skip to main content

Kom ik op vakantie deze megabeer tegen. Ik denk direct aan al die keren dat ik tegen mijn cliënten zeg dat ze een teddybeer op hun bed of bureau moeten zetten om tegen te praten. Dat is geen grap! Hardop praten helpt om je gedachten te ordenen, jezelf aan te sturen en om in actie te komen. Misschien een beetje, gek deze ‘zelfpraat’ zoals het wordt genoemd. Hardop praten doet de één meer dan de ander en als je onbewust hardop praat en een ander hoort je, dan kan dat ongemakkelijk zijn.

Maar toch ik wil een pleidooi doen om meer ‘zelfpraat’ toe te passen en juist met je ADD-brein is het handig om er gebruik van te maken.

Heel eerlijk is dit een huis- tuin en keukentip die ik al jaren roep en zelf toepas zonder dat ik er echt onderzoek naar heb gedaan. Het is dus vooral uitwisseling van tips als ervaringsdeskundige. Maar door deze beer ben ik op zoek gegaan naar meer onderbouwing en dat was dus makkelijk te vinden. Bij deze met dank aan Quest.

Meer onthouden als je hardop je aantekeningen leest

Je slaat meer informatie op in je langetermijngeheugen als je teksten hardop leest. Dus hardop lezen die samenvattingen voor een beter cijfer!

Je vindt je spullen sneller als je tegen jezelf praat

Iets om te onthouden voor als je weer eens tien minuten naar het schap in de supermarkt staat te staren omdat je de koffiemelk niet kunt vinden. Als je een aantal keren hardop ‘koffiemelk’ zegt, vind je het zo. Wie dingen hardop zegt, concentreert zich hier namelijk beter op.

Tegen jezelf praten helpt om je gedachten op een rijtje te krijgen

Door hoorbaar tegen jezelf te praten concentreer je je beter. Het helpt je ook om je gedachten te organiseren. Er razen namelijk nogal wat ideeën door je hoofd. Als je een gedachte hardop uitspreekt, scheid je de hoofdzaken van de bijzaken. Je wordt minder afgeleid door andere hersenspinsels en je gedachten worden overzichtelijker.

Je hebt meer zelfvertrouwen als je tegen jezelf praat

Door hardop tegen jezelf te praten kun je je zenuwen in bedwang houden. Start je volgende spannende wedstrijd daarom met een peptalk voor jezelf. ‘Kom op! Je loopt vol goede moed de tennisbaan op en dan ga je die tegenstander toch eens een partijtje inmaken. Je laat hem alle hoeken van de baan zien.’ Wie zichzelf hardop aanmoedigt, heeft namelijk meer zelfvertrouwen.

Twee groepen tennissers volgden hetzelfde trainingsprogramma. Alleen moest de ene groep zichzelf hardop aanmoedigen en de andere groep niet. De groep die tegen zichzelf praatte, had aan het eind van de training meer zelfvertrouwen en minder angst. Ze speelden ook beter.

Voor een optimale boost kun je het beste je eigen naam gebruiken. Gebruik ‘kom op Pietje, je kunt het’ in plaats van ‘ik kan het’ en begin vol zelfvertrouwen aan die spannende wedstrijd of die presentatie waar je bang voor bent.

Last but nog least: Tegen jezelf praten controleert impulsiviteit

En dat is natuurlijk geen overbodige luxe voor de alles-of-niks-modus die je met ADD vaak hebt. Hoe zou het zijn om een keer niet dat hele pak koekjes in één keer leeg te eten? Bij een computerexperiment kregen de deelnemers een serie figuren te zien. Ze mochten alleen op een knop drukken als ze een geel vierkant zagen. De helft van de deelnemers kon tegen zichzelf praten. Bijvoorbeeld door ‘drukken’ of ‘niet drukken’ te zeggen. De andere helft moest constant het woord ‘computer’ herhalen. Deze groep handelde impulsiever. Zonder betekenisvolle berichten aan jezelf, heb je volgens de onderzoekers minder zelfbeheersing.

Conclusie.
Tegen jezelf praten, hardop praten, je eigen naam noemen en jezelf gerichte opdrachten geven werkt. I knew it!