Skip to main content

ADD-medicatie-Gedoe

Mijn man zakt depri naast me op de bank – belangrijke opdracht verloren. Dan appt mijn zoon met de vraag of ik hem ziek kan melden – maakt niet uit dat hij daardoor twee toetsen mist waarbij onzeker is of hij ze mag herkansen. Ik bemoedig mijn partner en bel zoonlief, die na enige drang schoolwaarts keert. Een halfuur later krijg ik de mededeling dat ik het nu helemaal verknald heb! Hij kwam te laat bij de toets en krijgt nu zéker geen herkansing, maar gewoon een 1!

Kinderen

‘Neem maar geen kinderen, hoor!’ zeg ik later gefrustreerd tegen mijn dochter Nienke die op Lanzarote een tussenjaar houdt en bij wie ik een week doorbreng. Van boven een bord met buffet-eten kijkt ze me aan.
‘Hoeveel kinderen wilden jullie eigenlijk?’
‘Papa twee en ik vijf. Optellen, delen en de uitkomst afronden naar beneden – zo kwamen we op drie.’

Herpakken

De hele week is het zonnig op Lanzarote. Op blote voeten tussen wuivende palmbomen is het lastig chagrijnig te worden. Ze zijn op afstand, de balende echtgenoot en de zoon die het doel niet haalt waar we (ja: we!) weken hard naar toe hebben gewerkt. Ik pak mijn vrolijke zelf weer op en lees een boek, zodat mijn gedachten naar iets anders gaan En dat werkt! Mijn gevoel volgt na een tijdje vanzelf mijn gedachten.

Invloed op emoties

Het is een flinke uitdaging, maar ik heb uiteindelijk geleerd dat je kunt switchen tussen je emoties.

Als ik met mensen deel dat ik in mijn tienertijd met suïcidale gedachten kampte, als twintiger regelmatig stemmingswisselingen had en twee postnatale depressies heb overleefd, kijken mensen me ongelovig aan. ‘Maar jij bent toch zo’n bruisend typetje?’ Na mijn afscheid van de leukste basisschool van Woerden kreeg ik een mailtje van een collega waarin stond dat mijn ‘positivisme’ zeer gemist zou worden. (Ik vond het een vreemd woord en het blijkt ook niet te betekenen wat hij dacht dat het betekende . ;))

Inspirerend  boek – Ik kan denken/voelen wat ik wil – René F.W.Diekstra 

Fake it ’till you make it!

Gelukkig lukt het mij steeds beter de binnenkant met de buitenkant te laten matchen. Door de jaren heen is de binnenkant echt vrolijker geworden. Door hard te oefenen, veel te lezen en te leren over de werking van het brein. Ik heb me laten inspireren door mensen die invloed uitoefenen op hun situatie. Positiviteit kun je namelijk trainen. Net als je sixpack. Toegegeven, als je van huis uit op die gebieden veel hebt meegekregen, hoef je minder hard te werken. Dan bof je. Maar mocht je er nog te weinig van hebben? Er is hoop!

Inspiratie filmpje – Your body language may shape who you are

Optimisme als ADD-medicatie

Optimisten leven langer, hebben betere overlevingskansen bij ziekten en na operaties, krijgen minder vaak dementie en andere ouderdomsaandoeningen, zijn succesvoller en gelukkiger en bewerkstelligen dit ook in hun omgeving.

Inspirerend boek – Mentaal Kapitaal – Elke Geraerts

Actie!

Dus trek je flipflops (of je schoenen) aan, zoek je leukste, vrolijkste vrienden op en denk aan wuivende palmbomen.

Worstel je met deze aanpak? Zoek dan een goede coach die jou leert naar je mogelijkheden en kansen te kijken en je hulpbronnen te activeren, zodat ook jij leert positief in het leven te staan.