Skip to main content

Groeien doe je met een ADD coach van ADD Coaching

Aandacht doet groeien

Alles wat je aandacht geeft groeit, misschien ben je deze tegeltjeswijsheid al regelmatig tegen gekomen op het internet, ik gebruik ‘m ook graag, soms bijna als een mantra om op koers te blijven.

Pas trof ik na een weekendje weg een nieuwe plant aan op de tafel. Leuk, dacht ik, van wie zal ik die gehad hebben? Later bleek dat dochterlief de plant had aangeschaft om het zuurstofgehalte op haar kamer naar een hoger level te brengen. Gister stond hij op het aanrecht, een triest hoopje. Best moeilijk, consequent water geven.

Veertien jaar geleden schafte ik sanseveria’s aan, enkel en alleen omdat er op het kaartje stond dat deze planten ‘verwaarloosd’ mochten worden. Da’s mooi dacht ik, mezelf kennende en wetende dat er pieken en dalen zijn in het aandacht geven aan alles dat dicht bij me leeft. Deze planten sieren nu al lange tijd de woonkamer en houden het zuurstofgehalte op peil zonder dat ik mezelf hoef te straffen omdat ik het bewateren vergeet.

Liefdevolle woorden

Vol vertrouwen en in de wetenschap dat de verlepte plant de mogelijkheid heeft weer op te bloeien hebben mijn dochter en ik een aantal liefdevolle woorden gesproken en een flinke plens water gegeven. EĂ©n dag later alweer blij verrast met het resultaat, met in mijn achterhoofd de metaforische vergelijking met de mens. Wat gebeurt er met jou, met mij, als we echte aandacht krijgen?

Aandacht is een schaarstegoed waar je goed mee moet omgaan. Er is een limiet aan de hoeveelheid aandacht die je kan geven aan allerlei prikkels van buitenaf. Je kunt kiezen voor makkelijk te onderhouden planten of een onderhoudsvriendelijke tuin. Een overzichtelijk en efficiënt ingerichte werkplek en een strakke agenda zodat je tijd overhoudt voor andere zaken waaraan je graag aandacht wilt geven. Maar misschien ben jij wel van de groene vingers, de bewerkelijke tuin en de spontane acties.

Je kunt kiezen waar je de komende tijd meer aandacht aan geeft en dat zal ongetwijfeld resulteren in groei!