Skip to main content

Oudere mevrouw aan zee

De opruimvibe van Marie Kondo werkt ook bij het doorlopen van documenten op de laptop. Dit interview kwam ik opnieuw tegen. Op de vraag word je er blij van (wat betekent houden of wegdoen) moet ik ja en nee antwoorden. Ja, want gelukkig weet deze dame eindelijk wat er aan de hand is. En nee, want hoe anders had haar leven eruit kunnen zien wanneer zij eerder gediagnosticeerd was geweest. Maar gelukkig, op 70-jarige leeftijd alsnog de diagnose ADD! Lees het interview hieronder.

Op welke wijze heeft u de ADD-diagnose laten stellen?

Ik was al heel erg lang op zoek naar wat er met mij aan de hand was zonder enig resultaat. Tot iemand mij Levente.nl liet zien en ik meteen ontdekte “dat ben ik”.

Ben er meteen mee naar mijn huisarts gegaan en heb me laten doorverwijzen voor een test. Daar kreeg ik de ADD-diagnose. Veel is nu op zijn plaats gevallen. Wat ik wel bijzonder vind is dat ik op het moment van de test 70 jaar was, de oudste die bij de psychiater met die vraag was gekomen. Het leek me leuk om dit aan je te vertellen.

Vindt u het leuk om iets te vertellen over uw jeugd op school?

Ik heb een traumatische jeugd gehad en ik weet niet of het een met het ander te maken heeft. Ik werd beschouwd als dat lastige, moeilijke en dwarse kind. Op school werd ik gepest door een leerkracht, als dom beschouwd en werd daardoor apart gezet in de klas. In ieder geval had ik moeite met rekenen terwijl ik wel heel taalgevoelig was. Ik heb me altijd anders gevoeld en heb mijn hele leven op mijn tenen moeten lopen.

Hoe ging men vroeger om met kinderen die moeilijkheden hadden op school?

Ik heb twee kleinkinderen met Asperger en er zijn nu zoveel mogelijkheden om te leren met deze kinderen om te gaan. Vroeger zouden ze mogelijk in het slechtste geval in een psychiatrische inrichting terecht zijn gekomen.

Wat zijn uw obstakels op deze leeftijd?

De last die ik nu nog ervaar is:

– Wel sociaal en bijna geen vrienden. Dat is beslist op mij van toepassing.

Ik voel me vaak toch een beetje eenzaam, al zou ik een grote vriendenkring beslist niet aankunnen.

– Alles uitstellen zodat alles zich ophoopt en een grote berg wordt.

Gelukkig kan ik me huishoudelijke hulp veroorloven en dat geeft heel veel rust. Op dit moment heb ik b.v. heel veel mailtjes te beantwoorden. Dat heb ik dus ook weer op laten lopen.

– Ik lees geen boeken omdat ik me daarop slecht kan concentreren.

– Verder is de hele lijst van kenmerken van ADD die op de website staat in meer of mindere mate op mij van toepassing.

Hoe kijkt u aan tegen mensen die ADD een ziekte van de moderne tijd noemen?

Ik vind het beslist geen welvaartsziekte omdat ik hier al in 1940 mee geboren ben en ik ook oudere familieleden zou kunnen aanwijzen die dezelfde of verwante aandoeningen hadden. Vroeger modderde je maar wat aan. Gelukkig is er in deze tijd veel meer mogelijk.

Hoe gaat u nu om met ADD?

Ik heb in mijn leven dingen bijgeleerd en aangepast. Met vallen en opstaan heb ik heb geleerd te leven met mijn beperkingen.

Lees in mijn artikel ADD-diagnose meer over het wel of niet laten stellen van een  ADD-diagnose. Omgaan met ADD kan een hele uitdaging zijn, daarom geef ik de training Effectief Leven met ADD. Een snelle boost en in korte tijd veel leren, samen met andere ADD genoten. In twee dagen tijd leer je veel over ADD, jezelf, uitstelgedrag, afleiding, waarden gestuurde keuzes maken en nog veel meer. 

Foto:Unsplash