UPDATE 20 maart: Ik ben inmiddels weer in Nederland! 🙂

15 maart 2020, de verjaardag van mijn vader. Twee jaar geleden bond ik, de avond ervoor, een grote heliumballon met een smileygezicht aan zijn ziekenhuisbed.
‘Wat is dat?’ vroeg hij.
‘Het eerste gezicht dat jij ziet als je morgen wakker wordt’, zei ik.
Op zijn verjaardag vertelde de dokter dat ze niets meer voor hem konden doen. Een week later was hij overleden.

Sweet memories

Ik beleef deze dag, 9000 kilometer weg van huis op een warm en zonnig Sint Maarten, met gemengde gevoelens. Maar niet alleen vanwege de herinneringen die de hele week al opborrelen omdat ‘de datum’ nadert.

(Als ik een sinaasappel pel, zie ik hem een sinaasappel pellen aan het hoofd van de tafel. Aandachtig, op z’n gemak en vol geduld. Eerst de schil losrollen tussen die grote kolenschoppen, dan pellen. Vervolgens met een mes alle witte velletje eraf en dan partjes afbreken. Als ik een hand uitsteek, legt hij een partje op mijn hand. Een vader zoals je als kind denkt dat alle vaders zijn, maar later weet je dat het ook anders kan zijn. Dankbaarheid en verdriet kun je tegelijkertijd voelen.)

Dan moet je met KLM-reserveringen bellen…?!

Maar ook vanwege het coronavirus. Mijn poging om vakantie te vieren bij mijn dochter op Sint Maarten is niet helemaal geslaagd, met alle onrust. Het wordt een wat labiele ochtend omdat verdriet en onzekerheid nu eenmaal een rare cocktail vormen. Bij het vliegveld krijg ik te horen dat de vluchten van vandaag allemaal vol zitten en dat ik moet bellen met KLM-reserveringen voor meer informatie. Ik kijk de dame achter de balie enigszins sceptisch aan. Dit geloof je toch zelf niet? KLM is al twee dagen onbereikbaar. Na een uur in de wacht word je er gewoon uitgegooid. Logisch dat KLM de drukte niet aankan, maar ik had graag iets meer recente informatie gehad in verband met de komende vluchten.

Genieten van het goede

Dan maar hopen dat de gereserveerde vlucht van aanstaande dinsdag doorgaat. We’ll see. Met Nienke samen de koffer weer naar huis gebracht en door naar strand, zee en Amstel Bright. 😉
Heerlijk gezwommen in het mooiste water ooit, leuke gesprekken gehad met inspirerende jongelui en een stuk op mijn e-reader gelezen. Hapje gegeten en vreselijk gelachen. Alsof er niks aan de hand is in de wereld. Ik zou bijna hopen dat het luchtruim dichtgaat, zodat ik nog een poosje langer op dit bountyeiland kan verblijven. Zij het niet dat ze thuis ook vinden dat ik er moet zijn. Al is het alleen al om de hond uit te laten. 😉

Angst, onzekerheid, rust, genieten en vertrouwen wisselen elkaar af deze dag. Ik haal diep adem en besef dat mijn vader zonder veel woorden invloed heeft gehad op wie ik nu ben en hoe ik op deze situatie reageer. Als ik aan hem denk, word ik rustig. Ik kan invloed uitoefenen voor zover mogelijk, maar verder is het loslaten en vertrouwen.

Wees een stabiele ouder

Voor mijn dochter is het ook een wiebelige week. Op haar werk, hier op Sint Maarten, wordt een spoedmeeting georganiseerd en alle activiteiten die op de planning stonden voor de komende weken gaan de koelkast in. Wil je dan hier blijven of ga je mee terug naar Nederland? Dilemma. Ze blijft en dat is prima.

Laten we ons best doen als ouders om in deze bijzondere tijd een stabiele factor te zijn voor onze kids. In mijn geval misschien met wat meer woorden dan mijn vader, maar hopelijk ook door mijn daden en gewoon om wie ik ben.

Voor iedereen die ergens op deze wereld vastzit en niet weet of hij of zij terugvliegt deze week, take care en maak er het beste van!

Margo Matse

ADD coach en oprichter van ADD Coaching. Lees meer over Margo.

Nieuw!

De online videotraining

Heb jij ADD? Vraag je je weleens af waarom je zo moeilijk kunt concentreren? En hoe je uitstelgedrag tackelt? Krijg grip op je ADD in deze driedaagse online training.

Zet je eerste stappen
Overal online te volgen

Wil je meer weten over ADD?

Ontvang 1x keer per maand een mail met praktische handvatten en de laatste artikelen, vers in je mailbox.