Mijn valentijn wordt grijzer en wijzer. Binnenkort staan we samen in Zin, een 50PLUSblad dat vooral in wachtkamers ligt, geloof ik. Bij het interview is een foto nagemaakt van dertig jaar geleden.
Het grappige was dat ik niet afwist van het bestaan van deze foto. Ik vond hem in een album bij mijn schoonmoeder op zolder. We kwamen tot de ontdekking dat het interieur bij mijn schoonmoeder in die dertig jaar niets veranderd was. Voor deze artistieke actie moest ik wel op zoek naar de kleding die ik toentertijd droeg. Dat was voor mijn (v)echtgenoot een stuk makkelijker. Hij hoefde alleen maar een wit overhemd en spijkerbroek aan te trekken om naar de look van dertig jaar terug getransformeerd te worden.

Leven met een partner met ADD

Dertig jaar. Tjonge. Alle respect voor mijn stabiele en trouwe wederhelft die naast mij toch wel een en ander meemaakt. Al dertig jaar vraagt hij standaard bij vertrek: ‘Heb je de deur op slot gedaan?’ Al dertig jaar weet hij dat zijn witte hemden alleen wit blijven als hij deze zelf wast. Al dertig jaar reageert hij pas bij mijn derde waar-is-mijn-mobiel? Al dertig jaar hoor ik geen klacht als hij drie dagen hetzelfde eet of een broodje met oude kaas maakt omdat mijn prio’s niet bij koken liggen die dag.
Hij neemt mij voor 90 procent zoals ik ben en probeert regelmatig nog 10 procent te beïnvloeden – en dat mag. Door hem ben ik minder gevoelig en ‘naïef’ geworden en heb ik hier en daar een beetje eelt op mijn ziel gekweekt. Desondanks noemt hij mij empathisch, goed met mensen en kan hij genieten van mijn gestuiter en ups en downs.

Vier en accepteer je relaties

Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen in dit stukje is: vier en accepteer in je vriendschappen en relaties ook wat je niet kunt en waar je niet goed in bent. En als jouw valentijn daarmee kan leven, moet je hem zeker houden!

Ik vernaggel dus regelmatig de was, ben hopeloos met afstandsbedieningen en elektrische apparaten en vergeet verjaardagen en afspraken. De deur en ramen laat ik te vaak openstaan, zeker in de zomer. En als de hormonen opspelen of ik mijn eigen chaos heb gecreëerd, ben ik even niet meer zo leuk. Maar toch blijft hij ; – ) dus hou ik hem ook.

Wie stuur jij een kaartje voor Valentijnsdag?

Iets anders waar ik gewoon niet goed in ben is kaartjes sturen. Dat heb ik vijfentwintig jaar geleden al afgezworen. Als mannen dat nooit hoeven te doen, waarom zou ik, omdat ik vrouw ben, dan wel zo attent moeten zijn? Maar ik ga nu een uitzondering maken. Voor jouw valentijn. Want als jij mij een adres geeft en een korte tekst voor op het kaartje, dan stuur ik deze week iemand een lief kaartje voor Valentijnsdag namens jou! Met hartjespostzegel en een ADD-aandachtskaartje, gemaakt door Lidewij Stout van een Beetje liefde. Gewoon omdat ik daar deze week wel zin in heb. Het kan natuurlijk wel zijn dat het kaartje te vroeg of te laat op de deurmat ligt. Maar daar gaan we dan even niet moeilijk over doen, goed?

Dus kom maar op! Stuur je berichtje via het contactformulier, of als direct message via Facebook of Instagram. Maar na de eerste drie reacties houdt het ook weer op. Want ik heb natuurlijk nog meer te doen 😉. En waarschijnlijk ligt mijn focus dan weer ergens anders. Dus op=op!

Fijne Valentijnsdag!

Margo Matse

ADD coach en oprichter van ADD Coaching. Lees meer over Margo.

Nieuw!

De online videotraining

Heb jij ADD? Vraag je je weleens af waarom je zo moeilijk kunt concentreren? En hoe je uitstelgedrag tackelt? Krijg grip op je ADD in deze driedaagse online training.

Zet je eerste stappen
Overal online te volgen

Wil je meer weten over ADD?

Ontvang 1x keer per maand een mail met praktische handvatten en de laatste artikelen, vers in je mailbox.