ADD vriendschappen en relaties

Van nul tot acht jaar. Karin de Koning heette ze, mijn eerste BFF, ook al bestond die term toen nog niet. Samen spelen hoefden we niet te plannen, want we woonden naast elkaar. Heel verdrietig was ik toen ze verhuisde. Het was maar naar de andere kant van de stad, maar het voelde als een emigratie. De moeders zorgden ervoor dat we elkaar nog wel zagen, maar de band nam af.

ADD relaties en vriendschappen komen en gaan

Op de eerste dag van de middelbare school zakte Joke naast me neer. ‘Ik ga naast jou zitten!’ Vanaf dat moment was het dikke mik, BFF’s, samen stappen, veel logeren en jongens spotten. We zongen luidkeels: ‘Eén keer trek je de conclusie, vriendschap is GEEN illusie!’ (Van Het Goede Doel.) Vlak na het examen vertrok ik als au-pair naar Schotland. We schreven nog een beetje, maar het contact verwaterde. Vertwijfeld vroeg ik me af of het dan toch een ‘pakketje schroot met een dun laagje chroom’ was geweest. Opnieuw verdriet om een vriendschap die vervaagd.

Toen kwam Ellen in mij bestaan. Weer een vriendin die bewust voor mij koos, zij zorgde voor het onderhoud van onze vriendschap, initiatief kwam vaak van haar kant en ik sprong achterop de bagagedrager. We deden van alles samen. Ondertussen trouwden we, kregen kinderen, gingen met elkaar op vakantie en na 23 jaar vriendschap werd ze ziek…….en moest ik weer afscheid nemen van een dierbare vriendin…deze keer wel heel erg verdrietig.

Sociale onhandigheid

Dan ben je 41 jaar en hoe dan verder? Daar waar ik in het verleden vaak één BFF had en een beetje leukerds eromheen, ben ik nu – ja, ik zeg het nog één keer – op mijn 50ste gezegend met een heel bosje mooie mensen om me heen die met elkaar mijn BFF vormen.

Maar met ADD kan vriendschap wel een dingetje zijn. Op de trainingen komt het onderwerp altijd ter sprake. Eenzaamheid, sociale onhandigheid, het niet onderhouden van relaties. Af en toe denk je aan iemand, maar je neemt vaak geen  initiatief. Alles wat niet letterlijk in je gezichtsveld staat, verdwijnt in je Grote Grijze Wolk.

Als ADD en relaties of vriendschappen in de weg staat

Laatst deelde een wat oudere dame tijdens de training dat ze ooit uit een vriendengroep was gezet vanwege haar ADD-eigenschappen. Lastig. Aan de ene kant snap je dat gelijkwaardigheid belangrijk is. Stel dat je vaak te laat komt, weinig initiatief neemt en het maar de vraag is of je niet last minute afzegt omdat je voor de zoveelste keer dubbele afspraken hebt gemaakt, dan is het ook wel logisch als de omgeving afhaakt. Maar als je daarnaast gewoon een mooi mens bent die op een eigenaardige manier bijdraagt aan de gezelligheid, nemen echte vrienden je ADD-obstakels wel voor lief.

Ik gun iedereen mooie vriendschappen en relaties

Ik gun iedereen, met of zonder label, mooie vriendschappen. Of dat nou één BFF is of een bosje leuke luitjes, want vriendschappen hebben we wel nodig in dit leven. Ontbreekt het je daaraan? Ga dan op zoek naar mooie mensen die jou nemen zoals je bent! En blijf ondertussen ook zelf werken aan je relaties. Want aandacht maakt alles mooier. ; )

Wil jij leren omgaan met jouw ADD en ontdekken dat je heel veel overeenkomsten hebt met andere ADD’ers? Wil jij ook jouw ADD relaties en vriendschappen goed onderhouden? Meld je dan aan voor de 2-daagse training Effectief Leven met ADD. Voor individuele coaching kan je ook bij mij terecht.

Avatar

Margo Matse

ADD coach en oprichter van ADD Coaching. Lees meer over Margo.

https://www.youtube.com/watch?v=o1RxQPxgJko

Nieuw!

De online videotraining

Heb jij ADD? Vraag je je weleens af waarom je zo moeilijk kunt concentreren? En hoe je uitstelgedrag tackelt? Krijg grip op je ADD in deze driedaagse online training.

Zet je eerste stappen
Overal online te volgen

Wil je meer weten over ADD?

Ontvang 1x keer per maand een mail met praktische handvatten en de laatste artikelen, vers in je mailbox.

★★★★★ Deelnemers beoordelen de training met een 9,1!