Skip to main content

Meisjesding

Tien jaar geleden ging ik, na het zoveelste gesprek op de school van mijn dochter, op zoek naar informatie over ADD. Ik had nog nooit van ADD gehoord, maar een vriendin noemde deze term. Toen ik de informatie vond, herkende ik mijzelf zo ongeveer in alles. We startten eerst het  traject voor mijn dochter en twee jaar later ook voor mij. Wij bleken het ‘overwegend onoplettend type’ te zijn vanwege een aandachttekortstoornis. In die tijd werd ADD gezien als een meisjesding. Over de symptomen zou je waarschijnlijk heen groeien. En zo niet, dan was medicatie zo’n beetje de enige optie.

De afgelopen tien jaar is er gelukkig veel veranderd in de begeleiding. Alleen al qua terminologie: we zijn van ADD-symptomen via kenmerken naar ADD-eigenschappen geëvolueerd. En in de DSM-5 is de term AD(H)D veranderd in een aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis.

Kenmerken ADD

Persoonlijk gebruik ik liever de term eigenschappen dan kenmerken of symptomen. Voor mij en mijn doelgroep klinkt dat toch anders. Het maakt nogal een verschil of je het over ADD-eigenschappen hebt of over de symptomen van een psychiatrische aandoening.

De belangrijkste verandering in de criteria voor kinderen en adolescenten is de leeftijdsgrens. Nu moeten enkele van de symptomen aanwezig zijn op de leeftijd van 11 jaar of jonger, eerst was dat op de leeftijd van 7 jaar of jonger. Voor adolescenten en volwassenen vanaf 18 jaar geldt nu een drempel van vijf in plaats van zes symptomen.

Meer aandacht

Gelukkig is er nu meer aandacht voor volwassenen met ADD en weten we dat geslacht en leeftijd geen verschil maken. Natuurlijk leert de een door de jaren heen beter met de eigenschappen omgaan dan de ander. Het (leer)proces is afhankelijk van veel factoren.

Het blijft een zoektocht naar hoe jij vorm wilt geven aan coaching of begeleiding. Veel klanten vragen mij advies of ze wel of niet voor een diagnose moeten gaan.


Lees ook de blog:

Wel of geen diagnose?

Op dit moment worden er nog veel volwassenen onderzocht. De wachttijden zijn daardoor nog steeds vrij lang. Mocht je aan de slag willen – met of zonder diagnose – dan ben je van harte welkom op de tweedaagse training Effectief leven met ADD.

Meer over de training